Nagy erőkkel vert szét egy tüntetést a kínai karhatalom Kantonban

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Hongkong után immár Kínában is zavargások robbantak ki. Mindössze száz kilométernyire Hongkongtól Kanton (Kuangtung, Guangdong) tartomány egyik városában, Venlouban robbantak ki zavargások, százak tiltakoztak egy nagy krematórium tervezett építése ellen.

A pénteken kirobbant összecsapásokban a beszámolók szerint tucatnyian megsérültek, a hatóságok legalább száz tiltakozót vettek őrizetbe. A kiszivárgott felvételeken - a kínai cenzúra igyekszik minden felvételt eltávolítani a közösségi felületekről - látszik, hogy a karhatalom nagy erőket mozgósított az elégedetlenkedők leverésére, a krematórium ellen tüntetők ellen gázt is bevetettek, de kövekkel is dobálták, és botokkal is verték a tiltakozókat.

A tiltakozók petárdákkal viszonozták a tüzet, és legalább egy autót felborítottak. A tiltakozók egyike egy rendkívül udvarias transzparenst tartott a feje fölé, aszerint "Wenlou lakói nem értenek egyet".

"Az egész város tiltakozik. A kormány pedig erőszakot vetett be, hogy elnyomja" - nyilatkozta a Guardiannek egy neve elhallgatását kérő helyi lakos, aki szerint a rendőrök öregeket és fiatal diákokat is megvertek. "A rendőrök olyanok, mint a veszett kutyák, mindenkit megvernek, akit csak látnak. Hát hol a jog? Hol az erkölcs?" - háborgott a szemtanú.

A Guardian beszámolója szerint Kínában nem szokatlan, hogy helyi beruházások ellen kisebb tüntetéseken tiltakozzanak, de a venloui tiltakozás pont egy olyan időszakban robbant ki, amikor a hatóságok a hónapok óta tartó hongkongi tiltakozások miatt eleve feszültek, mert attól tartanak, hogy a demokráciát követelő tüntetések Kínára is átterjedhetnek. Kína nagy részén, ahol az állami média befolyása gyakorlatilag teljes, ugyan a többség elítéli a hongkongi tiltakozókat, de pont Kantonban ennél zavarosabb a helyzet. Ott sokaknak vannak rokonaik Hongkongban, így megértőbbek az ottani tiltakozókkal.

Ráadásul a venloui tiltakozók is hasonlóan élik meg a helyzetet, mint hongkongi társaik. Úgy érzik, elsősorban azért kényszerülnek tiltakozni, mert a helyi hatóságok nincsenek tekintettel a véleményükre, és úgy vélik, hogy a karhatalom indokolatlan brutalitással lépett fel tiltakozásukkal szemben. "Ha nem kergetnék zsákutcába, ki választaná azt, hogy egy sziklába verje a fejét" - fogalmazta meg ezt egy venloui tüntető. (Via The Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.