Bíráik mellett tüntettek a lengyelek több nagyvárosban

külföld
2019 december 02., 06:34
comments 14
Szolidaritást a bírákkal, hirdeti transzparenség egy krakkói tüntető.
photo_camera Szolidaritást a bírákkal, hirdeti transzparenség egy krakkói tüntető. Fotó: Artur Widak/NurPhoto

Több ezer lengyel vonult utcára az első téli fagyokban vasárnap este Lengyelország száznál is több városában, hogy támogassa a kormány támadásával szemben a független bíróságokat. A kormányzó szélsőjobboldali PiS hatalomra kerülése óta igyekszik saját igényeire szabni a lengyel igazságszolgáltatást, emiatt az Európai Unió már meg is indította az ország ellen a 7. cikkely szerinti eljárást, mely során akár ország EU-s jogait felfüggeszthetik.

A demonstrációk szervezői szerint a száznál is több tüntetésen bírák és ügyvédek is részt vettek, a legnagyobb demonstrációt pedig a varsói igazságügyi minisztérium előtt tartották.

A tiltakozók közül sokan vonultak EU-zászlóval, és "Szolidaritás a bírákkal" táblákkal.

A tüntetőket most egy konkrét eset is mobilizálta. A kormány a múlt héten felfüggesztette állásából Pawel JHuszczyszyn bírót, aki meg merte kérdőjelezni egy kormánybarát bíró kinevezését, akit persze tiltakozása ellenére is kineveztek. Juszcsyszyn maga is felszólalt a varsói tüntetésen: "Felszólítom bírótársaimat, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni, őrizzék meg függetlenségüket és legyenek bátrak" - mondta. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.