Bíráik mellett tüntettek a lengyelek több nagyvárosban

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Szolidaritást a bírákkal, hirdeti transzparenség egy krakkói tüntető.Fotó: Artur Widak/NurPhoto

Több ezer lengyel vonult utcára az első téli fagyokban vasárnap este Lengyelország száznál is több városában, hogy támogassa a kormány támadásával szemben a független bíróságokat. A kormányzó szélsőjobboldali PiS hatalomra kerülése óta igyekszik saját igényeire szabni a lengyel igazságszolgáltatást, emiatt az Európai Unió már meg is indította az ország ellen a 7. cikkely szerinti eljárást, mely során akár ország EU-s jogait felfüggeszthetik.

A demonstrációk szervezői szerint a száznál is több tüntetésen bírák és ügyvédek is részt vettek, a legnagyobb demonstrációt pedig a varsói igazságügyi minisztérium előtt tartották.

A tiltakozók közül sokan vonultak EU-zászlóval, és "Szolidaritás a bírákkal" táblákkal.

A tüntetőket most egy konkrét eset is mobilizálta. A kormány a múlt héten felfüggesztette állásából Pawel JHuszczyszyn bírót, aki meg merte kérdőjelezni egy kormánybarát bíró kinevezését, akit persze tiltakozása ellenére is kineveztek. Juszcsyszyn maga is felszólalt a varsói tüntetésen: "Felszólítom bírótársaimat, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni, őrizzék meg függetlenségüket és legyenek bátrak" - mondta. (Via BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.