Leszedte az Amazon az auschwitzi haláltáboros karácsonyfadíszeket

INTERNET
2019 december 02., 11:19
comments 101

Az Auschwitzi Emlékmúzeum tiltakozásának hatására az Amazon webáruház több, a karácsonyi szezonban árusított ajándéktágyat is levett a kínálatából. Ezeket külső partnerek árulták az Amazon piacterén.

A múzeum felháborodott reakcióját olyan árucikkek váltották ki, mint a haláltáboros kerámia karácsonyfadísz "Krakkó, Lengyelország" felirattal:

illetve felirat nélkül, de harang alakú díszen:

az ugyanezzel a képpel díszített sörnyító hűtőmágnes:

és az Auschwitz II-Birkenau haláltábor vasúti kapujával díszített fadísz:

De létezik szerelmi zálognak kinéző bizsu is ezzel a mintával:

valamint a marhavagonos karácsonyfadísz:

és halátáboros-őrtornyos egérpad:

Ezek a kerámia fadíszek egyébként egy szuvenírsorozat részei, amiket a világ legkülönbözőbb városainak ismert épületeiről készült fotók díszítenek. A gyártó egy Jollin Travel Gifts nevű cég.

Miután az emlékmúzeum több twitben is beszámolt a morbid árucikkekről, az Amazon gyorsan eltávolította azokat az oldaláról, a CNN-nek pedig azt nyilatkozták, hogy minden elárusító partnerüknek be kell tartania a piactér szabályait, aki pedig megszegi ezeket, azokkal szemben fellépnek és végső büntetésként akár teljesen ki is zárhatják őket az oldalon való árúsításból. Ebben az esetben - egyelőre - csak magukat az árucikkeket szedték le, az eladók maradhattak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.