Még mindig tart az évszázad nyomozása a letelepedési kötvényes cég irodájában történt betörés ügyében

bűnügy
2019 december 03., 19:52

Az LMP-s Demeter Márta érdeklődött írásban a belügyminiszternél, hogy „hol tart a nyomozás az Arton Capital sérelmére elkövetett betörés ügyében”, amire Pintér Sándor röviden azt válaszolta, hogy

„a büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van, annak lezárásáig nem áll módomban tájékoztatni az ügy részleteiről.”

2017-ben írtunk arról, hogy gyilkossági ügyeket nem kezel úgy a rendőrség, mint ezt a betörést. 

A magyar letelepedési kötvényeket Afrikában és az arab országokban forgalmazó Artonhoz 2017. április 7-ről 8-ra virradó éjszaka törtek be ismeretlenek, a cégtől több mint fél milliárd forintot vihettek el. A tolvajok a letelepedési biznisz érzékeny adataihoz is hozzáférhettek, az RTL értesülései szerint egy szervert is elvittek.

Akkori forrásaink szerint szabályos legendák keringtek arról, milyen erőket mozgatnak meg az ügyben: például 

ezernél is több ember járt kihallgatáson a rendőrségen, 

úgy tűnik, hogy mindenkit behívtak, aki április 7-ről 8-ra virradó este és éjszaka az Arton belvárosi irodájának környékén járt.

A cég kormányközeli kapcsolatai között említhető, hogy

  • egy Kosik Kristóf nevű ügyvéd járt el az Arton jogi ügyeiben is, ő korábban Habonynak, a Fidesz-frakciónak és az V. kerületi önkormányzatnak is dolgozott, ahol Rogán Antal volt a polgármester. 
  • Az Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt Bahreinben kalauzoló tiszteletbeli konzul, Garamvölgyi Balázs a térségben segítette az Arton munkáját. 
  • Balogh Radosztina, az Arton ügyvezetője és egyik tulajdonosa Rogán Antal egyetemi évfolyamtársa volt. A forgalmazók közül egyedül ők vannak Magyarországon bejegyezve.