Kim Dzsongun fehér lova hátán felment a szent hegyre, azaz hamarosan fontos bejelentés jöhet Észak-Koreában

külföld
2019 december 04., 08:24

Észak-Koreában még decemberben fontos döntések várhatóak az ország irányításával kapcsolatban, és a diktatúrában ezt mindig a személyi kultusz és a szimbolikus államvezetés felerősödése előzi meg. Jól jelzi ezt az is, hogy Kim Dzsongun fogta magát, és ismét kilovagolt fehér lován a szakrális hegy szűz havába, hogy ott forradalmi csatatereket tekintsen meg.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Kim októberben egyszer már meglovagolta a Pektu-hegyet, most viszont terjedelmesebb közlemény is kísérte a látogatását az állami propagandamédiában, mely szerint a hónap végén lesz esedékes az állampárt, a Koreai Munkáspárt központi bizottságának hetedik plenáris ülése, ami a rezsim belföldi és külföldi lépéseinek alapvető irányát jelölheti majd ki.

A Washington Postnak nyilatkozó Észak-Korea-szakértő szerint Phenjan bejelentése vélhetően nem fog majd tetszeni az Egyesült Államoknak, legalábbis az eddigi körítésből és a közlemény megfogalmazásából arra lehet számítani, hogy Kim továbbra is ellenséges hangot fog megütni mind az USA-val, mind Dél-Koreával szemben. Ezen kívül arra lehet számítani, hogy Észak-Korea bejelenti, véget vetnek a nukleáris egyeztetéseknek és az ország továbbra is atomhatalom marad.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Észak-Korea tavasszal év végéig adott időt az Egyesült Államoknak, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, azaz elsősorban a szankciók feloldását, különben az ország egy új útra léphet. Ez a határidő járhat most le.

A Pektu-hegy Észak-Korea legmagasabb pontja, és rendkívül fontos szerepet tölt be a diktatúra mitológiájában: itt született Kim apja, Kim Dzsongil, és egy fontos katonai támaszpont volt a nagyapja, Kim Ir Szen számára, aki itt küzdött a japánok ellen.