Meggyilkoltak egy 73 éves japán orvost Afganisztánban, aki évtizedek óta segítette az ország lakóit

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Terrorista támadás érte szerdán Afganisztánban egy japán segélyszervezet egyik gépkocsiját, és a benne utazó hat embert - egy japán orvost és öt helyi alkalmazottat - megölték - közölte több hivatalos forrás.

A Peace Medical Service (PMS) segélyszervezet autója az ország keleti részén lévő Nangarhar tartomány székhelyére, Dzsalálábádba tartott, amikor ismeretlen fegyveresek rátámadtak. A járműben Nakamura Tecu japán orvos és a szervezet öt helyi alkalmazottja utazott. Négy helyi alkalmazott azonnal meghalt, az ötödik és az orvos súlyosan megsebesült, a dzsalalábádi kórházba szállították őket. Mindkét sebesültet megműtötték, majd Nakamurát helikopterrel el akarták szállítani a Kabulhoz közeli bagrami katonai kórházba további műtét céljából, de még felszállás előtt életét vesztette. Belehalt sebesülésébe a megműtött alkalmazott is. Az esetről a tartományi kormányzó szóvivője és a dzsalálábádi kórház tájékoztatta a hírügynökségeket.

A 73 éves Nakamura Tecu a PMS alapítója és vezetője volt 2008 óta Afganisztánban.  1986-ba költözött az országba, egy világtól távoli faluban nyitott klinikát, majd segélyszervezetet, hogy a helyieknek segítsen. Tevékenységéért hálául megkapta az afgán állampolgárságot is. 

A PMS működése csúcsán tíz klinikát működtetett az országban, ahol többek között menekülteket és leprában szenvedőket láttak el. Nakamura ezen kívül sokat tett a kutak fúrásért és a csatornázás terjesztéséért azokban a falvakban, ahol a tiszta víz hiánya miatt sokan szenvedtek kolerában és más betegségekben. 

Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun

A támadás elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett egyetlen szervezet sem. A kormányellenes tálibok közölték, hogy nem a tettes nem közülük való. Két héten belül ez már a második támadás volt Afganisztánban segélyszervezeti alkalmazottak ellen.

Az afgán elnök szóvivője gyalázatosnak nevezte a támadást, melyet Afganisztán legnagyszerűbb barátja ellen követtek el. Megdöbbenését fejezte ki a történtek miatt a japán miniszterelnök is. (via BBC, MTI)