Meggyilkoltak egy 73 éves japán orvost Afganisztánban, aki évtizedek óta segítette az ország lakóit

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Terrorista támadás érte szerdán Afganisztánban egy japán segélyszervezet egyik gépkocsiját, és a benne utazó hat embert - egy japán orvost és öt helyi alkalmazottat - megölték - közölte több hivatalos forrás.

A Peace Medical Service (PMS) segélyszervezet autója az ország keleti részén lévő Nangarhar tartomány székhelyére, Dzsalálábádba tartott, amikor ismeretlen fegyveresek rátámadtak. A járműben Nakamura Tecu japán orvos és a szervezet öt helyi alkalmazottja utazott. Négy helyi alkalmazott azonnal meghalt, az ötödik és az orvos súlyosan megsebesült, a dzsalalábádi kórházba szállították őket. Mindkét sebesültet megműtötték, majd Nakamurát helikopterrel el akarták szállítani a Kabulhoz közeli bagrami katonai kórházba további műtét céljából, de még felszállás előtt életét vesztette. Belehalt sebesülésébe a megműtött alkalmazott is. Az esetről a tartományi kormányzó szóvivője és a dzsalálábádi kórház tájékoztatta a hírügynökségeket.

A 73 éves Nakamura Tecu a PMS alapítója és vezetője volt 2008 óta Afganisztánban.  1986-ba költözött az országba, egy világtól távoli faluban nyitott klinikát, majd segélyszervezetet, hogy a helyieknek segítsen. Tevékenységéért hálául megkapta az afgán állampolgárságot is. 

A PMS működése csúcsán tíz klinikát működtetett az országban, ahol többek között menekülteket és leprában szenvedőket láttak el. Nakamura ezen kívül sokat tett a kutak fúrásért és a csatornázás terjesztéséért azokban a falvakban, ahol a tiszta víz hiánya miatt sokan szenvedtek kolerában és más betegségekben. 

Fotó: Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun

A támadás elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett egyetlen szervezet sem. A kormányellenes tálibok közölték, hogy nem a tettes nem közülük való. Két héten belül ez már a második támadás volt Afganisztánban segélyszervezeti alkalmazottak ellen.

Az afgán elnök szóvivője gyalázatosnak nevezte a támadást, melyet Afganisztán legnagyszerűbb barátja ellen követtek el. Megdöbbenését fejezte ki a történtek miatt a japán miniszterelnök is. (via BBC, MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 3,8 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!