Nagyon pontosak a gépi klímaszimulációk előrejelzései

klímaváltozás
2019 december 05., 20:57

Nagyon pontosnak bizonyultak a korábbi számítógépes klímaszimulációk előrejelzései, adataik „megkülönböztethetetlenek attól, ami később bekövetkezett” – mutatták ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

A Zeke Hausfather vezette kutatócsoport 1970 és 2007 között készült 17 számítógépes modellt figyelt meg, ezek többek között azt vizsgálták, hogyan hatnak az üvegházhatású gázok a globális hőmérsékletekre, és kiderült, hogy jól jelezték előre a változásokat.

„Mindent összevéve modelljeink jók voltak kicsi plusz-mínusz eltéréssel. A kissé pontatlannak bizonyult előrejelzés a meleg oldalon volt” – magyarázta Hausfather.

A 17-ből 10 számítógépes szimuláció eredménye nagyon közel volt azokhoz a hőmérsékletekhez, amik aztán bekövetkeztek – mondta a Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A tudósok párszor rosszul jelezték előre a szénszennyezés növekedést, több üvegházhatású gáz légkörbe kerülését vetítették előre, mint amennyi bekövetkezett, és ha rosszul ítélték meg az üvegházhatású gázok mennyiségét, akkor a hőmérsékleti előrejelzéseik is rosszak voltak – mondta Hausfather.

Ha eltekintettek az emisszió tényezőtől, akkor a 17 számítógépes modellből 14 pontosan vetítette előre a jövőbeli hőmérsékletek alakulását.

Az egyik legkorábbi számítógépes modell, amit 1970-ben készítettek, 91 százalékos pontosságú volt, ami azért is érdekes, mert abban az időben a klímaváltozás még nem volt érezhető az éves hőmérsékleti feljegyzésekben oly módon, ahogyan manapság – mondta a kutató.

A tanulmány közreadását a kutatók szándékosan időzítették a Madridban hétfő óta zajló ENSZ-klímakonferenciához, amin a világ 196 országa képviselteti magát. A résztvevők megvitatják hogyan fokozhatják a hozzájárulásukat a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalt célkitűzések eléréséhez a klímaváltozás elleni küzdelemben. (MTI)