Zsinórban a második napon is megbénítanák Franciaországot a sztrájkolók

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Franciaországban csütörtökön 800 ezernél is többen sztrájkoltak Emmanuel Macron nyugdíjreformja ellen tiltakozva. Több helyen a rendőrökkel is összecsaptak a tiltakozók.Fotó: Valentine Zeler/Hans Lucas

Pénteken is megbéníthatják Franciaországot az Emmanuel Macron elnök nyugdíjreformja ellen sztrájkolók. Csütörtökön országszerte 800 ezren vonultak utcára, néhány városban erőszakos összecsapások is kirobbantak a tiltakozók és a rendőrök között. A sztrájkban a közlekedési dolgozók is részt vesznek, Párizs tömegközlekedésében már csütörtökön is nagy fennakadások voltak, ezek ma is folytatódhatnak, a tömegközlekedési dolgozók szakszervezete hétfőig folytatni kívánja a sztrájkot.

A sztrájk a vasúti és a légiközlekedést is megzavarta.

Macron elnök egységesíteni akarja a francia nyugdíjrendszert, amely most rendkívül széttagolt: 42 különböző séma szerint osztják a nyugdíjakat eltérő korengedmények és juttatások szerint. Macron ehelyett a széttagolt rendszer helyett egy egységes pontrendszert vezetne be a jövőben. Szerzett jogaik elvesztése miatt csütörtökön a rendőrség becslése szerint több mint 800 ezren vonultak utcára az országban, csak Párizsban 65 ezren tiltakoztak. A szakszervezeti vezetők szerint a tiltakozók száma ennek a duplája lehetett az egész országban.

Párizsban a rendőrség szerint 65 ezren vonultak az utcára.Fotó: Valentine Zeler/Hans Lucas

A tiltakozások mértékére jellemző, hogy csütörtökön olyan turistalátványosságok is zárva tartottak, mint az Eifel torony, a Gare du Nord pedig némaságba burkolózott, annyira nem volt forgalma. A francia vasúti társaság, az SNCF tájékoztatása szerint csütörtökön járataik 90 százaléka szünetelt. A párizsi metró 16 vonalából 11-en nem közlekedtek a szerelvények, és százával kellett törölni repülőjáratokat is. (Via BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér