Szumátrai tigrisből jó, ha 400 maradt, egy csempészbandánál négy magzat maradványait találták

külföld
2019 december 09., 06:14
A letartóztatott vadorzók (arcukat kitakarták) a lenyúzott tigrisbőrrel és a négy preparál tigrismagzattal.
photo_camera A letartóztatott vadorzók (arcukat kitakarták) a lenyúzott tigrisbőrrel és a négy preparál tigrismagzattal. Fotó: WAHYUDI/AFP

Egy szumátrai tigris lenyúzott bundáját és négy magzat befőttesüvegben preparált maradványait találták öt csempésznél Indonéziában. A szumátrai tigris kritikusan veszélyeztetett állatfaj, a természetben valószínűleg már négyszáz példánya sem él.

A BBC beszámolója szerint egyelőre nem világos, hogy a négy magzatot abból a tigrisből vágták-e ki, aminek a lenyúzott bőrét is megtalálták náluk.

A bandát a helyi természetvédelmi és erdészeti minisztérium egyik illetékese szerint a rendőrök füles alapján kapták el. A gyanúsítottak közül ketten lehettek az eladók, őket akár öt év börtönre és százmillió rúpia (~2,1 millió forint) pénzbírságra is büntethetik.

A legyilkolt állat a szumátrai tigrisek Szunda alfajához tartoztak. Ezek egykor Jáván és Balin is elterjedtek voltak, most már csak Szumátrán bukkannak fel elvétve. Élőhelyüket jelentősen lecsökkentette az erdőirtás, állományukat vadorzók tizedelik. A Traffic nevű, a vadkereskedelmet moniztorozó hálózat szerint a szumátrai tigrishalálok nyolcvan százalékáért a vadorzók felelősek, évente negyven példánnyal végeznek. (Via BBC)