Miután kiértékelte az utóbbi évtizedek legnagyobb választási vereségét, Jeremy Corbyn lemond a Munkáspárt vezetéséről

külföld
2019 december 13., 06:06

A pénteken kora reggelig beérkezett eredmények szerint a  brit konzervatívok elérték az abszolút többséghez minimálisan szükséges alsóházi mandátumszámot, ugyanakkor az előrejelzések ennél is jóval nagyobb tory többséget jósolnak. A BBC prognózisa szerint a kormánypártnak akár 78 fős többsége (364 mandátum) is lehet az alsóházban. Ezzel 1987 óta a legnagyobb parlamenti többséget sikerülhet megszerezniük. 

photo_camera Fotó: OLI SCARFF/AFP

Az eredményről Boris Johnson azt mondta, hogy a felhatalmazás nemcsak a Brexit végigvitelére szól, hanem az ország egyesítésére és a brit nép érdekében meghozandó elsődleges fontosságú feladatok végrehajtására, mindenekelőtt az állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) fejlesztésére.

A győzelemhez már Donald Trump is gratulált neki a Twitteren: 

link Forrás

Az amerikai elnök szerint Nagy-Britannia szabadon köthet új kereskedelmi megállapodást az Egyesült Államokkal a Brexit után, ami messze nagyobb és jövedelmezőbb lesz bármilyen megállapodásnál, ami az EU-val köthető.

photo_camera Fotó: ISABEL INFANTES/AFP

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője pedig kiábrándítónak nevezte az eredményt, miután az elmúlt 84 év legrosszabb eredményét hozta össze a pártjának. Hozzátette, hogy le fog mondani, ugyanakkor azt még nem jelentette be, hogy pontosan mikor. Szeretne mindaddig a posztján maradni, amíg a pártban lezajlik a történtek értékelési folyamata. Annyi biztos, hogy a következő választáson már nem ő vezeti a Munkáspártot. 

A kampány fő témája természetesen a Brexit volt. Boris Johnsonék azt ígérték, hogy  februárra Nagy-Britannia már biztosan nem lesz az EU tagja, vagyis véget ér az évek óta tartó keserves alkudozás a kilépésről. A Munkáspárt viszont azt ígérte, hogy új népszavazást rendezne a kilépésről.  (BBC/Reuters)