Egy magyar programozó szórakozásból, a gyerekei kedvéért megcsinálta a Kipcsakify-t

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Mint annyi remek újítást, a hazai innováció új gyümölcsét, a magyar-kipcsak online fordítót is gyerekek inspirálták. Így mesélt erről Kipcsak Norisz, a fejlesztő:

"A sztori annyi, hogy a gyerekek kérdezték, hogy mi az, hogy heckelés, és mondtam, hogy olyan, mint ahogy a boszorkányból is van gonosz és jó, úgy a heckerből is. És gondoltam, a weboldal heckelés jó kezdet lesz. És ez jutott eszembe."

Ahogy az a kipcsak.xyz oldalon elolvasható és kipróbálható, a program használata igen egyszerű: meg kell ragadnunk egy linket és áthúzni a böngészőnk bookmarkjai közé. Aztán kinyitni egy híroldalt, mondjuk a 444-et, vagy bármi mást, ahol sok a szöveg, majd a könyvjelzőre kattintani.  Van több verzió is, a kezdőtől a haladóig, amiket abszolúte érdemes mind kipróbálni, mert különbözőek, viszont a maguk sutyerák módján tök viccesek.

Sőt az alkotó még ennél is tovább ment és csinált belőle Chrome kiegészítőt is, amiről így vallott:

“Először egy bookmark alapú "kipcsakosító"-t csináltam, de aztán elszaladt a ló és gondoltam, legyen már Chrome extension, hogy akár kollégát is lehessen vele szívatni …”

Kipcsak Norisz az insiprációt egyébként a gyerekei mellett Pál József mester, a magyar politikai slágerírás Zerkovitz Bélájának alanti slágeréből, pontosabban a sláger alá írt első kommentből merítette:

Jó türkösödést!

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér