Evo Morales azt szeretné, ha Ferenc pápa felügyelné a bolíviai választásokat

külföld
2019 december 18., 17:47

Evo Morales megbuktatott bolíviai elnök szerdán felkérte Ferenc pápát, hogy szervezzen küldöttséget, amely más európai szervezetekkel és intézményekkel közösen felügyelné a már beharangozott választásokat a dél-amerikai országban.

„Ez személyes kezdeményezés, bár beszéltem róla más (politikai) testvéreimnek is” - mondta, és hangsúlyozta, mennyire csodálja a katolikus egyházfőt, „aki mindig is a szegények pápája volt”. 

A szocialista politikus korábban azzal keltett feltűnést, hogy sarló-kalapácsos kereszttel lepte meg a pápát bolíviai látogatása során.

photo_camera Fotó: OSSERVATORE ROMANO/AFP

Morales nem nevezte meg, milyen európai szervezeteket és intézményeket vár megfigyelőnek, csak annyit mondott, hogy jelentőseknek kell lenniük, amelyek betartatják „az összes normát”. Korábban az ENSZ megfigyelőit invitálta, és a főtitkár küldött is egy megbízottat a békés tárgyalások elősegítése érdekében.

A választások időpontját még nem tűzték ki. Jenine Anez ideiglenes bolíviai elnök azt ígérte, hogy hamarosan megrendezik. Moralest a pártja, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) a választási kampány vezetésével bízta meg, de ő maga nem indul elnökjelöltként. (AP, MTI)