Indiában elkezdték betiltani az állampolgársági törvény miatt kitört tüntetéseket

Az indiai rendőrség országszerte több helyen is betiltotta azokat a tüntetéseket, melyeket az új állampolgársági törvény ellen terveztek. Az elmúlt napokban több helyen is heves tüntetések zajlottak, időnként a tüntetők össze is csaptak a rendőrséggel. 

Fotó: Himanshu Bhatt/NurPhoto

Az új törvény gyorsított állampolgárságot kínál a szomszéd országokból érkező nem muszlimok számára. A jogszabály hátteréről hosszabban is írtunk. A hindu nacionalista kormánypárt, a BJP szerint mindenesetre a törvény csak segíteni akar az üldözött kisebbségeken, a 200 milliós indiai muszlim közösség képviselői szerint viszont a jogszabály az ő kiszorításukról és marginalizálásukról szól. 

A BBC szerint a rendőrségi tiltás ellenére arra lehet számítani, hogy folytatódni fognak a tüntetések, főleg a határmenti régiókban, ahol a muszlimok attól félnek, hogy a gyorsított állampolgárság megszerzését lehetővé tevő jogszabály miatt Afganisztánból, Bangladesből és Pakisztánból is nagy számban fognak érkezni nem muszlim közösségek tagjai, kiszorítva a helyieket. 

A beszámolók szerint az utóbbi napokban több tüntetés elsősorban már nem is az állampolgársági törvényre fókuszált, hanem a tüntetőkkel szemben több helyen is tapasztalt rendőri agresszióra. Kifejezetten súlyos volt a helyzet vasárnap Delhiben, ahol egy muszlim egyetemen zajló tüntetés ellen lépett fel nagyon keményen a rendőrség. Többen azt állították akkor, hogy a rendőrség éles lőszert is bevetett, de a rendőrség szerint az említett sérüléseket könnygázgránátok repeszei okozták. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó