Melyik a legsúlyosabb magyar szitokszó?

hirdetés
2019 december 20., 13:30
ad

Valószínűleg az, hogy gépjármű-felelősségbiztosítás, mert az hangosan üvöltve úgy hangzik, mint valami modern átok. Még jó, hogy maga a biztosításkötés folyamata ennél barátságosabb is lehet.

Vannak olyan szavak a magyar nyelvben, amik jelentéstartalmuktól függetlenül, pusztán a hangzásukkal is megfagyasztják a vért az erekben. Állítólag Rákosi Viktor – magyar író, újságíró és országgyűlési képviselő – azzal fegyelmezte a gyermekeit, hogy a „bútorraktár” és a „várkertrakpart” szavakat üvöltötte nekik dühös arccal, ha azok rosszul viselkedtek. Mi tagadás: a harapós r-ek, a csikorgó k hangok és a mély tónusú magánhangzók együttese tényleg felér egy káromkodással. De legalább ilyen ijesztően hangzik az is, hogy

GÉPJÁRMŰ-FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS.

Rákosi Viktor életének végén – úgy száz éve – az autó még ritkaságszámba ment, de alighanem csak ez az oka, hogy a gépjármű-felelősségbiztosítás nem került be a családi káromkodáskészletbe. Képzeljék el, hogy egy barbár csapat vezetője üvölti ezt az ellenségnek roham előtt! Sokkal rémisztőbb, mint egy „előre a győzelemért!”

A gépjármű-felelősségbiztosítás nemcsak a hangzásával, hanem a szóösszetétel felépítésével – 11 szótag, 4 szó, plusz kötőjel – is egy hosszú, nehéz és bonyolult folyamatot sejtet, amivel vacakolni kell, pedig bárcsak ne kéne. Pedig egy autó birtokba vételéhez nemcsak a jármű által megtett utat, hanem az ehhez szükséges papírok mennyiségét is számolhatjuk kilométerekben.

Ha úgy érzi, hogy ez nem normális dolog, akkor jól érzi. Lehet ezt egyszerűbben intézni, csak megfelelő biztosítótársaságot kell találni hozzá. Hát nem lenne kényelmesebb, ha egy helyen köthetné meg a gépjármű-felelősségbiztosítást és a cascót? És ha ez a hely a saját karosszéke lenne, az ügyintéző felület meg az ölében tartott laptop? Ha valami, hát ez igazán kihúzhatja a méregfogat.

Mázli, hogy az Allianz Autóm biztosítási csomagja pont ezt a kényelmet és egyszerűséget kínálja, az online ügyintézésük pedig nagyjából annyira bonyolult, mint egy bankkártyás vásárlás egy tetszőleges webáruházban. Megadjuk a jármű adatait, választunk egy szolgáltatáscsomagot, a rendszer pedig az online felületen azonnal elvégzi a kalkulációt. Nemcsak gyors, hanem kényelmes is – az pedig csak hab a tortán, hogy egyszerre intézhetjük a felelősségbiztosítást és a cascót is.

Alapvetően négyféle csomag közül választhatunk:

KOMFORT. A legegyszerűbb csomag része a kötelező biztosítás (a GFB), ami a másoknak okozott károkat fedezi. Jár hozzá jogi segítségnyújtás, ami 24 órás telefonos ügyfélszolgálatot takar, és a közlekedési balesetekhez köthető kárigényektől a gépjármű-vásárlással kapcsolatos kérdésekig mindenre válaszolnak. Asszisztenciát (assistance) akkor kérhetünk, ha helyszíni műszaki segítségnyújtásra szorulunk – például ha baleset után szervizbe kell vontatni az autónkat. A balesetbiztosítása a halálos vagy maradandó egészségkárosodással járó balesetek költségeit fedezi.

PLUSZ. Ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mint a Komfort csomag, de kibővített asszisztenciával és balesetbiztosítással, illetve más eseményekre is kiterjedő biztosítással. Ilyenek az elháríthatatlan elemi károk, mint például a földrengés, az árvíz, az állattal való ütközés, vagy a tűz és a robbanás – szóval gyakorlatilag minden, ami egy autóval történhet, ha véletlenül behajtunk vele egy Roland Emmerich-katasztrófafilmbe.

EXTRA. Tartalmazza a Komfort és a Plusz csomagok szolgáltatásait, illetve biztosítást kínál a csak részben kivédhető károk ellen is. Ilyenek például a lopásbiztosítás, az üvegkár-biztosítás (a szélvédőt vagy más üvegfelületeket ért károk megtérítése), illetve a rongálás elleni biztosítás (ami igen hasznos lehet, ha egy vandál megkarcolja a kocsinkat).

MAX. A beszédes név nem pont erre céloz, de egy ilyen biztosítással nemcsak egy Emmerich-filmbe, hanem egy Mad Maxbe is behajthatnánk, és akkor sem kéne aggódnunk az autót érő károk miatt. A Max csomag tartalmazza az Extra összes szolgáltatását, de kibővíti azt a baleseti töréskár megtérítésével, illetve a vételár-biztosítással, ami annyit takar, hogy ha az egy évnél fiatalabb autónkat totálkárosra törjük, a biztosítás összegét a jármű újkori értéke alapján fogják meghatározni.

Ha az Allianz online felületén kötjük meg az új gépjármű-felelősségbiztosításunkat – legyen az hagyományos vagy e-termék –, 10 százalék kedvezményt kapunk az árból. Ezek után szinte késztetést érezhetnénk arra, hogy a kocsinkkal, amivel eddig hímes tojásként bántunk, elkezdjünk dodzsemezni a forgalomban, de ne ragadtassuk el magunkat. Ahogy Esterházy Péter fogalmazott, egy Trabant használati utasításától megihletve: „A Trabant útfekvése kitűnő, és gyorsulása kifogástalan. Ez azonban nem szabad, hogy könnyelműségre csábítson.”

(Az Allianz gépjármű-biztosítási szolgáltatásairól a hivatalos oldalon kaphatunk bővebb tájékoztatást.)