Imamoglu: Tönkretenné Isztambul ivóvízellátását a török kormány csatornaépítési terve

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Isztambul ellenzéki polgármestere minden lehetséges jogi eszközzel meg akarja akadályozni, hogy a török kormány egy, a Boszporusszal párhuzamos hajózható csatornát építsen a Márvány- és a Fekete-tenger között, mert az szerinte tönkretenné a 15 millió lakosú nagyváros „évezredes” ivóvízbázisát.

Ekrem Imamoglu szerdán 1,5 órás beszédben ostorozta Recep Tayyip Erdogan elnök „katasztrófaprojektjét”, ami több millió hektár erdő és szántóföld elvesztésével is járna.

A 45 km-es csatorna keresztülszelné az Isztambultól nyugatra fekvő Salzlidere-duzzasztógátat és közel haladna el az attól északra fekvő Terkosi-tóhoz, Imamoglu szerint sós tengervízzel szennyezve el azt a két vízbázist, ami együtt Isztambul ivóvízszükségletének közel egyharmadát fedezi. A polgármester szerint emellett a mesterséges vízi út egy szigeten „ejtené csapdába” a város európai, földrengésveszélyes részén élő 8 millió embert.

A csatornát a kormány építené, de a beruházás a városnak is rengeteg pénzébe kerülne – mondta Imamoglu, akinek a beszédét országszerte élőben közvetítették tévécsatornák.

Ekrem Imamoglu, Isztambul polgármestere 2019. május 9-én.Fotó: Bulent Kilic/AFP

A török környezetvédelmi és városfejlesztési minisztérium hétfőn jóváhagyta a csatornaberuházás környezeti hatástanulmányát, Erdogan pedig bejelentette, hogy rövidesen kiírják a pályázatot az építési munkákra. Ugyanezen a napon az isztambuli polgármesteri hivatal felmondta azt a megállapodást, amit még az előző, kormánypárti főpolgármester írt alá a kormánnyal 2018-ban.

Az új főpolgármester felszólította az embereket, hogy tiltakozzanak a környezetvédelmi minisztériumnál a csatornaépítés ellen. Imamoglu szerint az új vízi utat nem lehet összevetni a Szuezi- vagy a Panama-csatornával, mert semennyire sem rövidíti le a hajók által megteendő távolságot.

A csatorna a hivatalos indoklás szerint a világ egyik legforgalmasabb tengerszorosa, a Boszporusz tehermentesítését szolgálja. A beruházás presztízskérdés Erdogannak, aki kedveli a gigantikus projekteket. Imamoglunak válaszul az elnök csütörtökön közölte: a csatorna ügyében nem az isztambuli főpolgármester illetékes, hanem a kormány és a kormánypárti többségű isztambuli közgyűlés, a döntést pedig már meghozták. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér