Puccsal lett új parlamenti elnök Venezuelában

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Gárdisták fogadták a venezuelai ellenzék képviselőitFotó: STRINGER/Anadolu Agency

Fegyveres gárdisták akadályozták meg a venezuelai ellenzék vezetőjének, Juan Guaidó házelnöki újraválasztását. A gárdisták megakadályozták az ellenzék belépését a törvényhozás épületében, ahol közben a szocialista kormány elnöke, Nicolas Maduro híveivel együtt új parlamenti elnököt szavazott meg. Guidó a kerítésen keresztül bemászva is megkísérelte a behatolást, de ez sem sikerült. Az ellenzék szerint Mauro ezzel a puccsal fittyet hányt a demokráciára.

A parlament 167 tagjából a 100 fős ellenzék ezután egy helyi újság szerkesztőségébe ment, ahol maguk között újraválasztották Guidót. 

Guidó parlamenti újraválasztásához sok reménye fűződött az ellenzéknek, mert őt látták a megoldásnak a gazdasági és politikai válság kezelésére. Az ellenzéki vezető eddig házelnöki székére hivatkozva tudott szembeszállni a szocialista kormány intézkedéseivel, ezért probléma, hogy megakadályozták az újraválasztását. Ráadásul most az ellenzék ereje is meggyengült, így kisebb az esélyük, hogy eltávolítsák a szocialista politikust a kormány éléről. Nicolas Maduro puccsát az Egyesült Államok, az Európai Unió és több latin-amerikai ország is elítélte.  (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér