Állami segítséggel tartanák életben a falusi boltokat

A kormány napirendre tűzte, hogy  pénzügyi segítséget nyújtson a kistelepüléseken működő élelmiszerboltoknak, amelyek közül sok még működési költségeit is alig bírja kitermelni, írja a Napi.hu.  A lap szerint az utóbbi években az üzletbezárások a legsúlyosabban a kistelepüléseket érintették, ahol általában gyenge a vásárlóerő és nagyon alacsony a forgalom.  A bolt nélküli települések száma a 2005-ös 58-ról tavaly már 284-re nőtt. Még a kedvezőbb helyzetben lévő magyar tulajdonosi hátterű üzletláncok - Coop, CBA, Reál - is kénytelenek voltak százával felszámolni falusi üzleteiket az elmúlt években.

Zs. Szőke Zoltántól, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke a lapnak arról beszélt, hogy a szakmai szervezetek azt kérték, hogy egyrészt a bérek és azok járulékai fedezetét egészítse ki a kormány. Csakhogy ennek meg kell találni a megfelelő formáját, mert az uniós szabályok tiltják, hogy az állam egy-egy ágazatot támogasson a költségvetéséből. A bérfedezeten túl azt is szeretnék, ha létrehoznának egy pályázati alapot, amiből a boltok modernizációs támogatást szerezhetnek. Az elképzeléseik szerint az 50 százalékos önerő biztosítása mellett csak a teljes összeg másik felére lehetne pályázni. Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség úgy számol, hogy a kétezer fő alatti településen működő üzletek támogatási igénye nem jelentene többet évi 12-14 milliárd forintnál.

Orbán Viktor Gyopáros Alpárt, a Modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztost bízta meg azzal, hogy a szakmai szervezetekkel tárgyaljon. (Napi.hu)