Megmagyarázhatatlan: a tavalyi lett a Pokémon Go történetének legjövedelmezőbb éve 900 millió dolláros bevétellel

Ekkora aranybánya tud lennei egy elfelejtettnek hitt telefonos játék.

Kevés olyan meglepő 2020-as gazdasági hír akad, mint az, hogy Sensor Tower nevű elemzőcég szerint a Pokémon Go játékosai tavaly közel 900 millió dollárért vásároltak dolgokat a játékon belül, ezzel pénzügyileg a játék történetének legjobb évét produkálva.

2016-ban, a bevezetés hisztérikus évében, amikor pár hónapig úgy tűnt, hogy aki él és mozog és van okostelefonja, az mind letöltötte, 832 millió dolláros bevételt értek el, ami a következő évben 600 millió alá csökkent. 

Nem is csoda, hiszen elég hamar kiderült, hogy az óriási hype ellenére e PGo mégsem forradalmasította a játékipart, a júzerek túlnyomó többsége kikapcsolta a forradalminak kikiáltott kiterjesztett valóságos üzemmódot, a lejátszásról pedig kiderült, hogy lassú, unalmas és hamar érdektelenné válik. 

Csakhogy később több változtatást vezettek be, lehetővé téve például, hogy a játékosok - ha igen primitív formában is - interakcióba lépjenek egymással. És ez hatott. 2018-ban már reprodukálni tudták a nyitó év bevételét amivel bekerültek az öt legnagyobb nyereséget hozó telefonos játék közé, tavaly pedig rekordot döntöttek. 

Érdekes, hogy a játék bevételeinek milyen nagy részét biztosította mindössze két ország. A 894 millió becsült dollárból 335 milliót, az összbevétel kábé 40 százalékát utalták át az amerikai játékosok, további 286 milliót pedig a japánok.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.