Apasági szabadságra megy a japán környezetvédelmi miniszter

külföld
2020 január 15., 08:42

Japán történetének egyik legfiatalabb minisztere, a környezetvédelmi tárcát irányító, 38 éves Shinjiro Koizumi úgy döntött, két hét apasági szabadságra megy, hogy születendő fiával tölthesse az időt. A szabadnapokat nem egyben, hanem három hónap alatt, szétszórva fogja kivenni, hogy ne akadályozza miniszteri munkáját, írja a Bloomberg.

Shinjiro Koizumi
photo_camera Shinjiro Koizumi Fotó: TOSHIFUMI KITAMURA/AFP

Korábban sosem fordult elő az országban, hogy egy férfi kormánytag élt volna ezzel a lehetőséggel, de a japán férfiak általában is nagyon ritkán mennek apasági szabadságra. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint mindössze hat százalékuk szokott emiatt szabadnapot kivenni, de hiába járna nekik akár egy év is, 60 százalékuk két héten belül visszatér a munkahelyére. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás szerint ennek egyszerűen az az oka, hogy sok férfi a környezete megvetésétől tartana, ha maga végezné a gyerekkel kapcsolatos teendőket. 

Pedig sokat segíthetne az óriási demográfiai gondokkal küzdő, elöregedő japán társadalmon, ha sikerülne erősíteni a nemek közti egyenlőséget, és a gyereket vállaló nőket hatékonyabban a munkaerőpiacon tartani. Japán amúgy sem áll jól ezen a téren: a fejlett országok közül itt az egyik legnagyobb a szakadék a férfiak és a nők fizetése közt. 

Néhány hónapja, amikor már felmerült az apasági szabadság kérdése, a miniszter azt mondta: az, hogy ekkora felhajtás van az ügy körül, önmagában mutatja, milyen maradi ország is Japán. Koizumit sokan máris Shinzo Abe miniszterelnök lehetséges utódjaként emlegetik.