„Ha a Fidesz szerint minden rendben van a jogállamisággal, akkor miért ellenzik, hogy jogállamisági garanciákhoz kössék az EU-s pénzeket?”

POLITIKA
2020 január 15., 18:41
comments 125

A magyar és lengyel jogállamiság ügyében indított hetes cikk szerinti eljárásról vitázott szerdán az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülés célja az volt, hogy konkrét lépéseket sürgessen, miután az egy éve zajló eljárás eddig semmilyen eredményt nem hozott.  

„Az utóbbi hónapokban nem javult, hanem egyenesen romlott Magyarországon a jogállamiság helyzete,”

áll az Euronews szerint abban a jelentéstervezetben, amiről csütörtökön szavaznak az EP-ben. Az állásfoglalásban, amit az EP öt frakciója kezdeményezte, köztük a Fidesz a pártcsaládja, az Európai Néppárt is, felszólítanák az Európai Tanácsot, hogy tegyen lépéseket az eljárásban, szervezzen rendszeresen meghallgatásokat, és fogalmazzon meg a két ország számára konkrét javaslatokat, hogy min változtassanak. 

„Az Európai Biztosság aggodalommal figyeli a magyar kormány bírói rendszer függetlenségét csorbító, a sajtó és a tudományos élet szabadságát csökkentő intézkedéseit, amelyek indokolttá teszik a uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás folytatását,”

mondta a szerdai vitán Vera Jourová, az európai értékek védelméért felelős uniós biztos. A fideszes Járóka Lívia kijelentette: 

„őszintén sajnálom, hogy a Magyarországról szóló vita egy állandó napirendi ponttá vált a parlamentben, mert nem valós tényekről, hanem egy politikai boszorkányüldözésről szól.”

link Forrás

A Momentum képviselője, Donáth Anna konkrét lépéseket sürgetett, mert

„a magyar kormány rombolja az EU egységét, 10 éve lopja az uniós pénzeket és építi le a jogállamiságot.”

„Orbán nem fog leállni”, csak a büntetésből ért, jelentette ki a DK-s Molnár Csaba. 

„Ki kell mondani világosan: Magyarországnak politikai vitája van a balliberális erőkkel. Ez a politikai vita Európa jövőjéről szól, a nemzetállamok szuverenitásáról, a bevándorlásról és a keresztény kultúra védelméről,”

magyarázta az eljárást a kormánypárti Hidvéghi Balázs. A fideszes politikustól ezt követően kérdezte meg Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, hogy

„ha Orbán Viktor és a Fidesz szerint minden annyira rendben van a jogállamisággal, akkor miért ellenkeznek annyira az ellen, hogy jogállamisági garanciákhoz kössék az EU-s pénzeket? Ön szerint ez nem ér fel egy beismerő vallomással?”

link Forrás

Frissítés: a címlapkép illusztráció.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.