„Ha a Fidesz szerint minden rendben van a jogállamisággal, akkor miért ellenzik, hogy jogállamisági garanciákhoz kössék az EU-s pénzeket?”

A magyar és lengyel jogállamiság ügyében indított hetes cikk szerinti eljárásról vitázott szerdán az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülés célja az volt, hogy konkrét lépéseket sürgessen, miután az egy éve zajló eljárás eddig semmilyen eredményt nem hozott.  

„Az utóbbi hónapokban nem javult, hanem egyenesen romlott Magyarországon a jogállamiság helyzete,”

áll az Euronews szerint abban a jelentéstervezetben, amiről csütörtökön szavaznak az EP-ben. Az állásfoglalásban, amit az EP öt frakciója kezdeményezte, köztük a Fidesz a pártcsaládja, az Európai Néppárt is, felszólítanák az Európai Tanácsot, hogy tegyen lépéseket az eljárásban, szervezzen rendszeresen meghallgatásokat, és fogalmazzon meg a két ország számára konkrét javaslatokat, hogy min változtassanak. 

„Az Európai Biztosság aggodalommal figyeli a magyar kormány bírói rendszer függetlenségét csorbító, a sajtó és a tudományos élet szabadságát csökkentő intézkedéseit, amelyek indokolttá teszik a uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás folytatását,”

mondta a szerdai vitán Vera Jourová, az európai értékek védelméért felelős uniós biztos. A fideszes Járóka Lívia kijelentette: 

„őszintén sajnálom, hogy a Magyarországról szóló vita egy állandó napirendi ponttá vált a parlamentben, mert nem valós tényekről, hanem egy politikai boszorkányüldözésről szól.”

A Momentum képviselője, Donáth Anna konkrét lépéseket sürgetett, mert

„a magyar kormány rombolja az EU egységét, 10 éve lopja az uniós pénzeket és építi le a jogállamiságot.”

„Orbán nem fog leállni”, csak a büntetésből ért, jelentette ki a DK-s Molnár Csaba. 

„Ki kell mondani világosan: Magyarországnak politikai vitája van a balliberális erőkkel. Ez a politikai vita Európa jövőjéről szól, a nemzetállamok szuverenitásáról, a bevándorlásról és a keresztény kultúra védelméről,”

magyarázta az eljárást a kormánypárti Hidvéghi Balázs. A fideszes politikustól ezt követően kérdezte meg Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, hogy

„ha Orbán Viktor és a Fidesz szerint minden annyira rendben van a jogállamisággal, akkor miért ellenkeznek annyira az ellen, hogy jogállamisági garanciákhoz kössék az EU-s pénzeket? Ön szerint ez nem ér fel egy beismerő vallomással?”

Frissítés: a címlapkép illusztráció.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.