Tényleg emberről emberre terjed a kínai koronavírus

Több 444 videó?
Szeretném

Megerősítette a Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság, hogy a tüdőgyulladás-járványt okozó új koronavírus emberről emberre terjed - jelentette hétfőn a Hszinhua kínai hivatalos hírügynökség.

A hírügynökségi jelentés szerint Csung Nan-szan, a járvány ügyében vizsgálatot folytató egészségügyi bizottság vezetője megerősítette, hogy a dél-kínai Kuangtung tartományban két olyan megbetegedés is történt, amelyben emberről emberre terjedt a fertőzés.

Az angol nyelvű China Daily című napilap szerint néhány egészségügyi dolgozó szervezetében is megtalálták a kórokozót. Ceng Kuang, a kínai Betegségellenőrzési és Elhárítási Központ vezető járványügyi szakértője szerint az új koronavírus okozta járvány megfékezhető, ha azonnali intézkedések történnek.

Csung szerint a közelgő holdújévi ünnepségek idején várhatóan megnő a vírus okozta tüdőgyulladásos megbetegedések száma. A szakember egyben reményét fejezte ki, hogy sikerül a vírus terjedését megfékezni, és nem ismétlődik meg a 2003. évi SARS-járvány.

"Az új koronavírus azonosításához két hét kellett" - mondta Csung. Eddig több mint 200 esetet diagnosztizáltak, és a kínai elnök felszólította a kormányt, hogy mindent tőle telhetőt tegyen meg a járvány elleni harcban.
"A Vuhanban és máshol megjelent, tüdőgyulladást okozó új koronavírust komolyan kell venni" - mondta Hszi Csin Ping elnök a válsággal kapcsolatos első nyilvános megszólalásában.

A vuhani hatóságok hétfőn közölték, hogy 136 újabb esetet erősítettek meg a városban, így a megbetegedések száma elérte a 198-at. Három beteg meghalt. 

Pekingben öten betegedtek meg a vírustól, Kuangtungban pedig 14-en.
Csung Nan-Szan a China Daily szerint azt is elmondta, hogy a két kuantungi beteg nem járt Vuhanban, azután betegedtek meg, hogy a hozzátartozóik hazatértek a városból.

Dél-Korea hétfőn jelentette az első megbetegedést. A beteg egy 35 éves vuhani nő, akinél egy nappal azután mutatták ki a 2019-nCoV vírust, hogy megérkezett a Szöul melletti Incshon repülőtérre. A nő karanténba került az incshoni kórházban.

Egy esetet regisztráltak Japánban és kettőt Thaiföldön is. Féltucanyi ázsiai ország és az Egyesült Államok három repülőterén kezdte meg a Kína középső részéről érkező utasok ellenőrzését.
A koronavírusok okozta betegségek skálája igen széles, a közönséges meghűléstől az atípusos tüdőgyulladásig (SARS, súlyos akut légzőszervi szindróma) terjed. A SARS először Dél-Kínában fertőzött 2002 végén, és több mint kéttucat országra átterjedt. A vírus világszerte 8096 embert fertőzött meg, és 774 halálos áldozata volt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

Egy nő a vuhani kórháznál, ahol egy férfi meghalt az új koronavírustól.Fotó: NOEL CELIS/AFP

Arnaud Fontanet, a párizsi Pasteur Intézet járványügyi osztályának vezetője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy ez a "hetedik olyan koronavírus, amely képes az embernél klinikai tüneteket okozni". A fertőzés eredete feltehetően a 11 milliós Vuhan január 1-én bezárt egyik piaca. "Feltételezik, hogy a fertőzés forrását az ezen a piacon eladott állatok jelentik, innen terjedt át emberre".

Fontanet professzor szerint az új koronavírus és a SARS között 80 százaléknyi hasonlóság van, és mindkét betegség légzőszervi panaszokkal jár.
Kína "gyorsan azonosította és megosztotta a világgal az új koronavírus genetikai állományának szekvenciáját" - mondta el Adam Kamrad-Scott, a Syndey-i Egyetem tanára.
A WHO hétfőn úgy döntött, rendkívüli szakértői bizottsági ülést hív össze szerdára Genfben. Ez lesz hivatott megállapítani, hogy a koronavírus terjedése nemzetközi járványügyi vészhelyzetet jelent-e.