A természeti erőforrások éves felhasználása először érte el a 100 milliárd tonnát

Csökkent a világ által újrahasznosított nyersanyagok aránya - állapították meg kutatók, akik globális katasztrófára figyelmeztettek, mivel a természeti erőforrások éves felhasználása először érte el a 100 milliárd tonnát.

A 100 milliárd tonna nyersanyagnak - köztük ásványok, fémek, fosszilis üzemanyagok és biomassza - csupán 8,6 százalékát hasznosították új 2017-ben az amszterdami székhelyű Körkörös Gazdaság nevű vállalat legújabb adatai szerint.

Fotó: ALEXIS HUGUET/AFP

Két évvel korábban ez az arány 9,1 százalék volt, amikor a globális nyersanyag-felhasználás 93 milliárd tonnára rúgott - mondta Harald Friedl, a cég elnök-vezérigazgatója a Thomson Reuters Foundationnek.

"A történelemben először évi több mint százmillió tonna nyersanyagot használ a világgazdaság. A körkörösséget tekintve rosszból rosszabb felé tartunk. Ez drámai hír az év elején, és egyetlen dolgot mutat, cselekedni kell" - tette hozzá.

A hulladék és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése és a klímaváltozás feltartóztatása érdekében a gazdaságoknak körkörössé kell válniuk a termékek újrahasznosításával, újrafeldolgozásával környezetvédő csoportok szerint.

1970 óta a nyersanyag-felhasználás a világon megháromszorozódott, és az ENSZ becslései szerint 2050-ig a jelenlegihez képest megkettőződik, ha nem tesznek ellene semmit.

Friedl elmondta, hogy a világ főként a szűz nyersanyagok kitermelésére támaszkodik, nem pedig a létező források jobb kihasználására.

A kormányoknak kell a gazdaságokban végbemenő változások élére állniuk körkörös stratégiák kidolgozásával, együttműködve a vállalatokkal, zöld szervezetekkel és akadémikusokkal nemzeti tervet kell alkotniuk - magyarázta.

Eddig 13 európai ország készített ilyen tervet és 2019-ben Kolumbia volt az első latin-amerikai ország, amely hasonló politikát hirdetett.

A körkörös gazdaság termelési és fogyasztási modellje arra épül, hogy egyszeri fogyasztás helyett a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsák, az alapanyagokat újrahasznosítsák. (MTI, RFI)