Demeter Szilárd miatt nem veszi át a Térey-ösztöndíjat Bartók Imre

irodalom
2020 január 21., 13:58

Miután bejelentették, ki az a 45 ember, aki Térey-ösztöndíjat kap, az egyik díjazott, Bartók Imre író a Facebookon jelentette be, hogy nem veszi át a Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat.

A Jerikó épül című regény szerzője azt írta:

„Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk.”

Demeter Szilárd író, publicista, filozófus, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a múzeum épületében 2019. március 5-én.
photo_camera Demeter Szilárd író, publicista, filozófus, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a múzeum épületében 2019. március 5-én. Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

„Mindannyian tudjuk, hogy ami történik, nem normális. Ebből az idiotisztikus és nyomasztó összegből - fejenként 16-17millió forint - meg lehetett volna menteni a József Attila Kört. Lehet nézegetni a díjazottakat innen, onnan, de hát mégiscsak: OJD, aki az elvbarátaival egy-két éve még más írók, többek közt a barátaim ellen uszított a pártlapban” – írja Bartók, hozzátéve, hogy: „Ezt a nyilvánosságot kerülve is elmondtam volna, ha megkérdeznek előtte, de ez nem történt meg.”

Egy tizenkilenc tagú szakmai zsűri többfordulós, titkos szavazással 30 magyar írót választott ki a legfeljebb ötéves alkotói ösztöndíjra, amit a Petőfi Irodalmi Múzeum biztosít a Digitális Irodalmi Akadémia Alkotói Életpálya Programjában, a Térey-ösztöndíj havi összege a Digitális Irodalmi Akadémia tagjainak juttatott mindenkori felhasználási díj 90 százaléka, amely 2020-ban havi bruttó 320 ezer forint. Bartók azt írja erről, hogy „a »nagytekintélyű zsűri« 2 év után kötelezően (!) kiszór legalább öt személyt; ez a zsűri a leírás szerint nem azonos a kuratóriummal”.

Végezetül azt írja, 34 éves, így meg sem kaphatta volna a díjat, amit 35 és 65 év közöttiek kaphatnak. Térey özvegye, Harmath Artemisz legjobb szándékaiban nem kételkedik, és a néhai írót is közel érezte magához, de ez nem változtat a fentieken – zárul a posztja.