Tényfeltáró delegációt küld az Európai Parlament Magyarországra

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Népszava információi szerint az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága (LIBE) többpárti tényfeltáró delegációt küld Magyarországra a jogállam helyzetének feltárására.

Hogy mikor, azt még nem tudni, de a misszió célja az lesz, az új parlament tagjai megismerkedjenek a magyarországi állapotokkal. A kezdeményezés az EP zöldpárti frakciójától származik, melynek egyik alelnöke, a francia Gwendoline Delbos-Corfield Judith Sargentinitől vette át a magyar jogállamiság kérdéskörét. 

Mint a lap írja, a Sargentini-jelentés összeállításakor a LIBE nem tudott tényfeltáró delegációt küldeni Magyarországra, elsősorban azért, mert az Európai Néppártot (EPP) a vezetőségében képviselő fideszes Gál Kinga hevesen ellenezte azt. Majd Orbán Viktor 2018 szeptemberében az EP-ben rendezett vita során épp azt nehezményezte, hogy a képviselőtestület anélkül alkotott ítéletet a magyarországi demokrácia állapotáról, hogy a helyszínen tájékozódott volna. 

Idén május 18-a és 20-a között az EP kulturális bizottsága is küldöttséget delegál Magyarországra, ám ez a rendszeres látogatások közé illeszkedik, és nem a tényfeltárás a célja, hanem a magyar kulturális és oktatáspolitika legutóbbi fejleményeiről való tájékozódás, írja még a lap. 

A cikk szerint az Európai Bizottság előreláthatólag az év második felében, a július 1-jén hivatalba lépő német EU-elnökség első hónapjaiban fogja közzétenni az első értékelését arról, hogy az egyes tagállamokban hogyan érvényesülnek a jogállam elvei. A jelentés többek között a bíróságok függetlenségét, a korrupciós helyzetet és a média sokszínűségét fogja vizsgálni a venni a 27 tagországban. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér