Az ENSZ vizsgálatot követel Jeff Bezos telefonjának feltörése miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

ENSZ-jelentéstevők vizsgálatot követeltek az Amazon főnöke és mások telefonjának feltörése ügyében. A telefonról azután szivárogtak ki tömegesen adatok, hogy Jeff Bezos egy WhatsApp-üzenetet kapott egy Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökösnek tulajdonított oldalról.

Az ENSZ által megbízott szakértők azt mondták: „Jeff Bezos és két másik ember telefonjának állítólagos feltörése azonnali vizsgálatot igényel az amerikai hatóságok és az illetékes szervek részéről, beleértve a trónörökösnek a feltételezett ellenzéke ellen irányuló erőfeszítésekben való közvetlen és személyes érintettségének a feltárását is.”

Agnes Callamard, a bírósági eljárás nélküli kivégzésekre és David Kaye, a szabad véleménynyilvánításra szakosodott ENSZ-jelentéstevők közölték, hogy a trónörökösnek a 2018. évi kibertámadásban való „lehetséges érintettségére” utaló információ van a birtokukban.

A világ leggazdagabb embere, Bezos által megbízott kiberbiztonsági szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az Amazon-vezér telefonjára feltehetően videofájl formájában kémvírus került 2018-ban a vahhábita királyságot gyakorlatilag irányító Mohammed bin Szalmánnak tulajdonított WhatsApp-oldalról. Az ügyet jól ismerő, nevének elhallgatását kérő illetékes szerint a telefonról kb. egy hónappal ezután tömeges adatszivárgást észleltek.

Feiszál bin Farhán esz-Szaúd szaúdi külügyminiszter tagadta a vádakat. „Azt hiszem, erre az »abszurd« a legjobb szó” – monda a külügyminiszter a Reutersnek Davosban. „Teljes ostobaság az az ötlet, hogy a trónörökös hekkelte volna meg Bezos telefonját” – mondta.

Az ügy miatt feltehetően tovább romlik a viszony az üzletember és Rijád között, és árthat a királyságnak a külföld és a befektetők előtti hírnevének is.

Az állítólagos kémvírus küldése hónapokkal megelőzte a szaúdi kormány kíméletlen bírálójának számító Dzsamál Hasogdzsi, a Bezos tulajdonában lévő Washington Post cikkírója 2018-ban országi isztambuli főkonzulátusán történt meggyilkolását.

A szaúdi koronaherceg tavaly azt mondta, hogy a gyilkosságot brutális alkalmazottak hajtották végre, nem ő adott rá parancsot. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó