Üveggé égethette egy férfi agyát a kitörő Vezúv

TUDOMÁNY
2020 január 23., 15:33

Időszámításunk előtt 79-ben több települést elpusztított, az ott élőket pedig egyszerűen elégette a dél-olaszországi Vezúv vulkán. Az ókori települések és az áldozatok maradványait már hosszú ideje tanulmányozzák kutatók, most azonban érdekes következtetésre jutottak.

Az egyik, még a 60-as években megtalált áldozat maradványait vizsgálva megállapították, hogy a halálakor a húszas éveiben járó férfi agya

üvegesre éghetett az óriási hőhatás, és az azt követő hirtelen lehűlés következtében. 

A tudományos felfedezést a New England Journal of Medicine publikálta csütörtökön.

A cikk szerint a kutatók fekete, üvegre emlékeztető anyagot találtak a megégett férfi koponyájában, amiről később megállapították, hogy agyának egy üvegesedett darabja lehet.

Az üvegesedés, vagy vitrifikáció egy olyan kémiai-fizikai folyamat, amely során az anyagot nagyon magas, sugárzó hőhatás, majd nagyon gyors hőmérséklet-csökkenés éri, ezáltal üveggé vagy zománccá változik.

Eddig azonban semmilyen bizonyíték nem volt arra, hogy mindez az emberi aggyal is megtörténhet.

Az olaszországi lelet az első ilyen találat. A tudósok szerint 520 Celsius fokos hőmérsékleten az áldozat testzsírja előbb felgyulladt, a finom szövetek elpárologtak, majd a hőmérséklet gyors esése okozta az üvegesedést.

Állításukat alátámasztja, hogy a lelet környezetében nem találtak máshol a koponyában találthoz hasonló, üveges anyagot.

A lelet egy Herculaneum nevű településről származik, amit a legismertebb Pompeii-hez hasonlóan a kitöréskor gázokból, hamuból és szilárd törmelékekből keletkező "piroklasztikus ár" szenesített el, és őrzött meg az utókornak az elmenekülni képtelen lakóinak testével együtt. (BBC)