Üveggé égethette egy férfi agyát a kitörő Vezúv

Időszámításunk előtt 79-ben több települést elpusztított, az ott élőket pedig egyszerűen elégette a dél-olaszországi Vezúv vulkán. Az ókori települések és az áldozatok maradványait már hosszú ideje tanulmányozzák kutatók, most azonban érdekes következtetésre jutottak.

Az egyik, még a 60-as években megtalált áldozat maradványait vizsgálva megállapították, hogy a halálakor a húszas éveiben járó férfi agya

üvegesre éghetett az óriási hőhatás, és az azt követő hirtelen lehűlés következtében. 

A tudományos felfedezést a New England Journal of Medicine publikálta csütörtökön.

A cikk szerint a kutatók fekete, üvegre emlékeztető anyagot találtak a megégett férfi koponyájában, amiről később megállapították, hogy agyának egy üvegesedett darabja lehet.

Az üvegesedés, vagy vitrifikáció egy olyan kémiai-fizikai folyamat, amely során az anyagot nagyon magas, sugárzó hőhatás, majd nagyon gyors hőmérséklet-csökkenés éri, ezáltal üveggé vagy zománccá változik.

Eddig azonban semmilyen bizonyíték nem volt arra, hogy mindez az emberi aggyal is megtörténhet.

Az olaszországi lelet az első ilyen találat. A tudósok szerint 520 Celsius fokos hőmérsékleten az áldozat testzsírja előbb felgyulladt, a finom szövetek elpárologtak, majd a hőmérséklet gyors esése okozta az üvegesedést.

Állításukat alátámasztja, hogy a lelet környezetében nem találtak máshol a koponyában találthoz hasonló, üveges anyagot.

A lelet egy Herculaneum nevű településről származik, amit a legismertebb Pompeii-hez hasonlóan a kitöréskor gázokból, hamuból és szilárd törmelékekből keletkező "piroklasztikus ár" szenesített el, és őrzött meg az utókornak az elmenekülni képtelen lakóinak testével együtt. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér