Csak pénzt akart berakni a bankba, mégis ráhívták a rendőrt

Rendőrt hívtak a TCF Bank egy detroiti fiókjának a munkatársai egy afroamerikai férfira, Sauntore Thomasra, aki amúgy még csak nem is kivenni, hanem befizetni akart a fiókjukban. Mi több, a pénzt, amit befizetni készült, korábbi munkaadójától faji alapú diszkrimináció miatti kártérítésként kapta.

A TCF detroiti fiókja, ahol a bank munkatársai ráhívták a rendőröket egy fekete férfira, aki amúgy csak pénzt próbált befizetni.Fotó: Google Maps

A banki alkalmazottak arra hivatkozva, hogy ellenőrizniük kell a csekkeket, feltartották, majd ráhívták a rendőröket. A bank azóta közleményben kért elnézést Thomastól. "A helyi rendőrséget nem kellett volna bevonni. Elítélünk mindenféle rasszizmust és megkülönböztetést" - írták.

A bank amúgy arra hivatkozott, hogy nem tudták hitelesíteni Thomas csekkjeit, és a nagyösszegű befizetésekkor mindig nagyon elővigyázatosak. Thomast, az amerikai légierő veteránját ez nem győzte meg, most a bank ellen is jogi lépéseket tett. "Megkülönböztettek, mert fekete vagyok. Ez nem történhetett volna meg, ha fehér volnék" - nyilatkozta a Detroit Free Pressnek.

Thomas elbeszélése szerint amúgy amikor megkérték, hogy várakozzon egy kicsit, ő ki is ült a bankfiók előterébe, és békében várakozott, amikor négy rendőr lépett hozzá. "Nem adtam semmilyen jelét annak, hogy zaklatott lennék. Próbáltam minél nyugodtabb maradni, mert nem akartam én lenni a következő lefogott ember, aki csak annyit tud kiabálni, hogy nem kapok levegőt" - utalt a feketék elleni rendőri erőszak egyik legfelkavaróbb példájára, Eric Gardner esetére, akit egy pimf szabálysértés miatt indult intézkedés során gyakorlatilag megfojtott egy rendőr.

Thomas szerint amúgy a banknak az se volt elég, hogy felhívta az ügyvédjét, aki bizonyítékkal igazolta, hogy Thomas egy peren kívüli egyezség keretében kapott kártérítés összegét kívánja befizetni. Ezért végül befizetés helyett felszámolta a banknál kezelt számláját, átment egy rivális bank közeli fiókjába, ahol gond nélkül számlát nyitott, és befizette végre az összeget. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér