Soros György bejelentette, globális oktatási hálózatot indít

külföld
2020 január 24., 04:10
Soros György a davosi világgazdasági fórumon 2020 január 24-én
photo_camera Soros György a davosi világgazdasági fórumon jelentette be legújabb tervét. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

Új egyetemi hálózat létrehozását jelentette be csütörtökön a davosi világgazdasági fórumon Soros György. A Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat névre keresztelt, világszerte működő új szervezete az oktatást és a kutatást kívánja integrálni világszerte a felsőoktatási intézmények között.

A tervek szerint a hálózat közös képzési programokat, hálózati kurzusokat kínálna, és rendszeresen kötne össze oktatókat és hallgatókat személyes és online konzultációkra világszerte. A szervezet hangoztatott célja "a vélemények szabad kifejezésének és a különböző meggyőződések sokszínűségének biztosítása".

További kiemelt céljuk a negligált társadalmi csoportok, a menekültek, a börtönbüntetésüket töltők, a romák, az otthonukat elhagyni kénytelen emberek elérése és minőségi oktatásuk segítése. Külön ösztöndíjprogrammal támogatnák a politikailag üldözött kutatókat.

„Úgy hiszem, legnagyobb reményünk az oktatáshoz való hozzáférésben rejlik, ami a kritikai gondolkodás erősítésével és az akadémiai szabadság hangsúlyozásával megerősíti az egyének autonómiáját" - mondta Soros a tervéről. Az új hálózat alapját a CEU és amerikai partneregyeteme, a Bard College fogja képezni, emellett partnerségre lépnek az Arizonai Állami Egyetemmel, amely a világ egyik vezető szereplője a távoktatásban. "Egymagunk nem tudunk globális hálózatot kiépíteni. Remélem, azok, akik osztják ezt a víziót, csatlakozni fognak hozzánk ennek megvalósításában" - mondta.

A Nyílt Társadalom Alapítvány szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint Soros az elmúlt 30 évben 32 milliárd dollárral támogatta már az oktatást és a társadalmi igazságosságot erősítő célokat.