Török katonák haltak meg a szír hadsereg idlibi támadásában

Füstfelhő gomolyog al-Najrab felett, amit 2020. február 3-án bombáztak meg a szír kormányerők.Fotó: OMAR HAJ KADOUR/AFP

Nyolc török és legalább 13 szír kormánykatona halt meg Idlib tartományban, Szíria még lázadók kezén lévő részén, ahol a kormányerők offenzívát indítottak. A törökök, akik a lázadók szövetségesei, csapatokat állomásoztatnak a térségben, nyolc katonájuk a szír kormányerők bombázásában vesztette életét. A törökök megtorló csapást mértek a szír kormányerőkre.

A szír kormányerők december eleje óta támadják a tartományt, ahonnan azóta már négyszázezer ember, javarészt nők és gyerekek kényszerültek elmenekülni. A török hadsereg az éjjel csapaterősítéseket is küldött Idlibbe a török határ védelmére. A tartományban a török hadsereg 12 megfigyelőállást tart fenn a 2018-as deeszkalációs egyezmény ellenőrzésére.

A törökök állításuk szerint tájékoztatták a csapatmozgásról a szír kormányerőket és orosz szövetségeseiket. Az oroszok tagadják ezt, szerintük a törökök bejelentés nélkül kezdtek mozgolódni, így a szír haderő okkal nézhette őket ellenséges erőnek. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér