30 ezer köbméternyi veszélyes anyag ömlött egy Ipolyba folyó dél-szlovákiai patakba

Csütörtök délután egy baleset következtében megsérült egy biogáztartály egy biogáz-üzemben a dél-szlovákiai Csábrágvarbókon. A tartály tartalma, 30 ezer köbméternyi veszélyes anyag ömlött így a közeli Varbók patakba, ami az Ipolyságnál az Ipolyba folyik - írja a 24.hu a szlovákiai bumm.sk hírportálra hivatkozva.

A szlovák sajtó ökológiai katasztrófát emleget, de Lukács Balázs, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a 24-nek azt mondta, a szóban forgó anyag nem mérgező, 

de oxigénhiányt okozva óriási pusztításra képes a vizek élővilágában.

A biogáz gyártása során ugyanis szerves anyagot erjesztenek anaerob, azaz oxigénmentes környezetben, ez a baktériumokkal teli közeg különböző gázokat termel, ezeket használják energiatermelésre. Ez a fermentált (erjesztett) anyag, a gáztermelő közeg szabadult ki, és jutott az üzem melletti dombon lefolyva a patakba.

A szerves anyag tisztítatlan szennyvízhez hasonlóan működik a természetes vizekben. Ahogy ugyanis a tartályból kiszabadul és oxigéndús környezetbe kerül, az anaerob baktériumok működése leáll, a lebontást a vízben élő aerob baktériumok „folytatják”.

Ehhez pedig oxigént vonnak el a vízből, oxigénhiány alakul ki, az ezt nehezen bíró élőlények elpusztulnak.

Mivel a Varbó patak vízhozama túl kicsi (csak 30 ezer köbméteres) ahhoz, hogy ez a hatás mérséklődjön, a patak érintett részén feltehetően teljes pusztulást okozott a szennyezés a 24-nek nyilatkozó tudós szerint.

Viszont a szlovák szakembereknek sikerült gátakkal megakadályozni az anyag további terjedését a vízben. Így elvileg sem további patakokba, sem az Ipolyba nem jut el.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér