Jelmezes nácik és dobokkal támadó antifasiszták csatatere lehet szombaton Budapest

POLITIKA
2020 február 08., 07:34
  • Évek óta nem volt akkora esély valami látványos utcai összecsapásra Budapesten, mint a Kitörés napján
  • De ha bunyó nem is lesz, koncert mindenképpen.
  • A magyar és európai neonácik hagyományos ünnepi testedzését ugyanis többek között egy összeurópai dobos csoport akarja megzavarni.

Három ellentüntetés, több ellenesemény, egy neonáci megemlékezés és egy magát teljesítménytúrának álcázó másik nácirajongó tömegmegmozdulás: szombaton a déli óráktól legalább hat tömegmegmozdulást tartanak ugyanabban a témában Budapesten, ezek közül négyet a Városmajorban és környékén, kettőt meg a közeli budai várban. A várható résztvevők közül mindkét oldalról sokan jönnek külföldről és még az sem zárható ki, hogy a felek össze is csapjanak egymással.

De hogy jutottunk idáig?

A dicsőséges történelmi emlékekben értelemszerűen nem bővelkedő magyar neonácik és más szélsőjobboldaliak legnagyobb ünnepe több, mint húsz éve az úgynevezett Becsület napja. Az erre fogékonyak ekkor arra emlékeznek, hogy 1945 február 11-én este a Budapesten szovjet ostromgyűrűbe zárt német és magyar katonák jó része egy értelmetlen kitörési kísérlet közben lemészároltatta magát. A Hitler parancsával is szembemenő akciónak a kitervelői szempontjából sem volt semmi értelme, a vége pedig az egész második világháború egyik legtöbb áldozattal járó katonai akciója lett. Ahogy Ungváry Krisztián történész egy korábbi cikkében leírta: öt nap alatt húszezer nagyobb részben német, kisebb részt magyar katona esett el és ugyanennyi esett fogságba, miközben maximum 700-an jutottak át az ostromgyűrűn.

Összehasonlításképp: a normandiai partraszállás legdurvább eseményei az úgynevezett Omaha-partszakaszon történtek, de az ott meghaltak, megsebesültek és eltűntek száma összesen nem haladta meg az ötezer főt, vagyis negyedannyian voltak, mint a kitörés áldozatai.

Az első becsületnapi neonáci felvonulást 1997-ben az a hungarista Győrkös István szervezte a Várba, akit tavaly decemberben ítéltek életfogytig tartó börtönre rendőrgyilkosságért.  

Ezeknek a megemlékezéseknek mindig a szélsőjobb legkeményebb, fegyveres vagy azzal kacérkodó áramlatai jelentették a közönségét, így 1999-ben például emlékezetesen nagy rendőr-bőrfejű-tömegverekedéssel ünnepeltek a budapesti Viking klubban. 

Ezután évekig nem volt neonáci buli, majd 2003 óta megint rendeznek megemlékezéseket. Ezen a napon kétfajta köztéri eseményt szoktak rendezni. Az egyik a tüntetésjellegű megemlékezés, a másik a cosplay-fesztiválokra emlékeztető jelmezes-egyenruhás kirándulás, ami a kitörési kísérlet egykori útvonalát követi. 

A szimpatizánsok egy csoportja 2005 óta tartja meg minden évben a megemlékezés teljesítménytúrának álcázott ágát, a Kitörés Emléktúrát. A teljesítménytúrának elvileg ugyan nincs köze az ugyanezen a napon tartott, rendőrségen is bejelentett demonstrációkhoz, de a valóságban hatalmas átfedés van a közönségben és a rendezvények igazi lényege is ugyanaz. 

Ungváry Krisztián január 24-én érdekes dolgokat posztolt a Facebookra az emléktúra szevezőjéről:

" Érdekes adat, hogy a Kitörés 60 "apolitikus" emléktúrát az a Moys Zoltán szervezi, aki a dextramedia kft egyik tulajdonosa és még érdekesebb hogy az ő IP címéről működik a hatvannégy vármegye, a nemzeti front, Torockai László és mások honlapjai. Ezek után nem meglepő, hogy Lezsák Sándor vejéről és a Fidesz egyik beszállító vállalkozásáról is beszélünk. "

A Becsület napja/Kitörés résztvevői között kifejezetten sok a külföldi, németek és más európai országokból érkezettek. A gyalogtúrára gyülekező világháborús egyenruhás figurák tömegében a látványon túl az is igen hatásos, hogy milyen sokan beszélnek közülük németül.

De a szélsőjobbosok ellen tüntető szélsőbalos-antifasiszta társaság egy része is külföldről érkezik. A neonácik ellen tavaly is volt antifasiszta tüntetés a Széll Kálmán téren, ahol ezt a videót forgatta a 444.

link Forrás

Idén azonban ennél jóval erőteljesebb tiltakozásra számíthatunk. A 444 tudomása szerint ugyanis a Rhythms of resistance nevű világhálózat nagyjából 80, főleg közép- és kelet-európai tagja jön Budapestre a dobjával, hogy hallhatatlanná tegye a neonácikat. A RoR egy dobkörökből álló, baloldali antikapitalista-antiglobalista laza szerveződés, ami nálunk tartja a regionális találkozóját. Ők elvileg profik abban, hogy különböző tüntetéseket hallassák a hangjukat. 

Miután a bíróság a Várba tervezett neonáci eseményeket betiltotta, a kitörés szélsőjobbos megemlékezését a Városmajorban tartják meg. Ide két ellentüntetést is bejelentettek: egyet délután egykor tart az Autonómia "Hullarablók takarodjatok!" jelszóval, és a RoR dobosai is várhatóan hozzájuk csatlakoznak. Jó erősen kell verniük majd az eszközt, mert a rendőrség a jelmezesektől jó messze adott nekik engedélyt tüntetni, szó sem lesz farkasszemnézésről:

Ezzel párhuzamosan, fél egykor kezdődik egy Donáth Ferenc által magánszemélyként bejelentett tiltakozó megmozdulás a Városmajori templomtól nem messze. Donáth ugyanakkor délután háromra is bejelentett egy demonstrációt a Várba, a Bécsi kapuhoz, amihez csatlakozott az  Európai Baloldal is. A viszont teljesen bizonytalan, hogy az ottani eseményük betiltása után a szélsőséges megemlékezők egyáltalán felmennek-e a Várba. 

A bemelegítés már elkezdődött: pénteken valaki horogkeresztet fújt a nácik ellen a szovjeteke oldalán harcoló a Budai Önkéntes Ezred II. világháborús emlékművére a Városmajor közelében, a Vérmezőn.

A Becsület napi szélsőséges eseményektől korábban közös közleményben határolódott el az I., II. és XII. kerületi önkormányzat - melyek közül kettő ellenzéki, egy kormánypárti vezetésű - és ők közös utcai kiállítással emlékeznek az eseményekre. Ungváry Krisztián történész pedig 3 nap múlva tart saját, 8 kilométeres megemlékező sétát-kocogást.

a