Sáska Arcú Cigány felhasználó azt állította, ő a Brian élete jogtulajdonosa, ezért szedte le a YouTube Gyurcsány csatornáját

INTERNET
2020 február 10., 20:02
  • Pénteken a Pesti Srácok, vasárnap Gyurcsány Ferenc csatornáját törölte le a Youtube.
  • Mindkét esetben értesítés nélkül történt a dolog és az érintettek sokáig azt sem tudták, miért büntették őket.
  • Hétfőn délután Gyurcsány csatornája újraéledt.
  • Mint kiderült, két, első látásra is minimum gyanús nevű bejelentő elég volt egy ennyire drasztikus lépéshez.

A Youtube vasárnap hajnalban minden előzetes jelzés nélkül felszámolta, majd hétfőn délután hat után pár perccel - most már kommunikálva is az ügyről - visszaállította Gyurcsány Ferenc videócsatornáját. 

A letiltás majd a feloldozás részletei azért igen érdekesek, mert remekül illusztrálják, hogy néha milyen alapon tüntetnek el egyik pillanatról a másikra a tulajdonosaik számára akár életfontosságú Youtube-tartalmakat. 

Az ügyben kezdetekről fogva az tűnt a legfurcsábbnak, hogy Gyurcsány - a közösségimédiás tartalmait menedzselő Adámy Péter szerint - nem kapott semmiféle korábbi tiltást vagy figyelmeztetést mindaddig, míg most vasárnap egyszer csak el nem tűnt a csatornája, majd üzenetet nem kapott a videószolgáltatótól arról, hogy a szerzői jogok ismételt megsértésének gyanúja miatt büntették meg ilyen keményen. 

A Youtube saját szabályzata szerint az extrém eseteket kivéve egy teljes csatornát csak 3 egymás utáni, 90 napon belül kiosztott büntetés-figyelmeztetés után szednek le, ha a júzer nem hajlandó javítani a hibáját. 

Gyurcsány esetében viszont nem ez történt. Adámy a 444-nek azt mesélte, hogy a vasárnap hajnali drasztikus lépés előtt nem kaptak semmi ilyesmit, így azt, hogy igazából mi volt a bűnük, csak hétfőn délután tudták meg, amikor percekkel egymás után 3 levelet is kaptak a Youtube-tól. Egyrészt arról, hogy a belső vizsgálat azt igazolta, hogy Gyurcsány nem hibázott, másrészt arról, hogy egyáltalán miért kezdtek vizsgálódni és letiltani.

Ekkor derült csak ki - tehát akkor, amikor csak az "ítélettel" együtt kapták meg a “feljelentést” - hogy 2 különböző felhasználó tett 3 bejelentést Gyurcsány ellen, azt állítva, hogy a politikus jogtalanul használt fel szerzői joggal védett tartalmakat, vagyis filmrészleteket. 

A két felhasználó egyike Sáska Arcú Cigány felhasználó volt. A másikuk hagyományosabb felhasználónevet adott meg, őt csak a mailcíme tanúsága szerint hívják Köcsög Patriknak. Sáska Arcú Cigány azt állította, hogy nála vannak a Monty Python “Brian élete” című legendás filmjének jogai. Amit annyira elhittek neki, hogy jelentős részben emiatt kapcsolták le a csatornát. Az ilyen típusú bejelentések esetében sokkal komolyabban veszik ugyanis, ha személyesen a jogtulajdonos jelentkezik és nem egy semleges külső szereplő állítja, hogy X ellopta Y zenéjét vagy filmjét. 

Gyurcsányékat arról tájékoztatták, hogy a lekapcsolás egyik fő oka az volt, hogy párhuzamosan több felhasználó is hasonló vétség miatt nyomta fel őket, illetve az, hogy maguk a jogtulajdonosok tették ezt, vagyis olyanok, akik magukról ezt állították. 

Sokat elárul az óriáscég kulcsfontosságú vizsgálatainak mélységéről, hogy a megadott felhasználónevek ellenére nemhogy komolyan vették a vizsgálódást, de rögtön a létező legkeményebb büntetést szabták ki. Igaz, hogy Sáska Arcú Cigány a bejelentő dokumentum egy későbbi részében már Smith-nek nevezte magát, de ha magyarul beszélő és az országot ismerő alkalmazottak foglalkoztak az üggyel, mondhatni meglepő, hogy ennek ellenére ennyire komolyan vették a dolgot. 

Ha pedig nem magyarok foglalkoznak a magyar ügyekkel, az talán még ennél is riasztóbb lehetőség.

A Youtube vizsgálata egyébként azt állapította meg, hogy Sáska Arcú és a másik júzer bejelentései alaptalanok, ezért is állították vissza a Gyurcsány-csatornát. A levelükben szó szerint így fogalmaztak:

"Megállapítottuk, hogy az ezekre az URL-ekre kapott szerzői jogi eltávolítási kérés érvénytelen. A szerzői jogi figyelmeztetést feloldottuk."

Az ügy minden bizonnyal azért is oldódott meg ennyire gyorsan, mert a Youtube tavaly külön dedikált embert nevezett ki a magyar politikai pártokkal való kapcsolattartásra. 

Gyurcsány csatornáját a történtek miatt "védett" állapotra állította a Youtube. Ezt a védettséget olyanok kapják meg, akiket többen is felnyomtak, de utóbb az derült ki, hogy alaptalanul. A védett státusszal próbálja megakadályozni a cég, hogy valakit szervezett hecckampánnyal lehetetlenítsenek el.