Orbán: Brüsszelből kerítésre egy fillért sem adnak nekünk, mert mi rossz listára vagyunk felírva

határ
2020 február 13., 14:03

Orbán Viktor miniszterelnök Röszkén járt Peter Pellegrini szlovák kormányfővel, és együtt megtekintették a határkerítést, majd sajtótájékoztatót tartottak.

Orbán Viktor (k) és Peter Pellegrini (b), valamint Pintér Sándor magyar (j) és Denisa Saková szlovák belügyminiszter (j3) sajtótájékoztatót tart a röszkei tranzitzónában tett látogatásuk során 2020. február 13-án.
photo_camera Orbán Viktor (k) és Peter Pellegrini (b), valamint Pintér Sándor magyar (j) és Denisa Saková szlovák belügyminiszter (j3) sajtótájékoztatót tart a röszkei tranzitzónában tett látogatásuk során 2020. február 13-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Orbán Viktor ezeket mondta

  • Arra kell számítani, hogy egyre növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás.
  • Itt nem csak a magyar, hanem a szlovák határt is védik. Ez nehéz munka, amit nehezen tudnánk elvégezni segítség és a szövetségeseink nélkül.
  • A nemzetközi sajtó képei nem fedik a valóságot, mivel 95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek. Európában tilos ezt mondani, de ez egy „megszervezett invázió”.
  • Azért hívta ide a szlovák kormányfőt, mert az utóbbi időben megváltozott a helyzet, radikálisan megnőtt a tiltott határátlépések száma, idén több mint 5000 ilyen eset történt, és szervezett csoportok is érkeztek, nem csak egyedi akciók voltak. Most 100 ezer migráns szeretne bejutni Európába, ők a balkáni útvonalon vannak, és ha hagynák, bejutnának Magyarországra és Szlovákiába.
  • Magyarország hálás a szlovák kormánynak és miniszterelnöknek, mert mindig megkapta tőlük a szükséges segítséget, fontos munkát végeztek a szlovák rendőrök is. Most megerősítették a megállapodásukat, hogy ha ismét nő a nyomás a határon, számíthatnak Szlovákia segítségére, erre a baráti együttműködésre lehet közös jövőt építeni.
  • A határ nincs lezárva, ha valaki be akar lépni Magyarország területére, „bekopogtat”, elmondja, mit szeretne, jegyzőkönyvet vesznek fel, lefolytatnak egy eljárást. Aki ezt az utat választja, annak a tranzitzónában kell várnia a jogi eljárás végéig, addig kap ellátást, és kedvező elbírálás esetén beléphet, máskülönben el kell hagynia a zónát, ami Magyarország felé zárt, Szerbia felé pedig nyitott.
  • „Ha mindenki így viselkedne, szép lenne az élet”, de a többség nem ezt teszi, hanem illegális utat választ. Az utóbbi időben csoportosan is megrohamozták a kerítést, idén először lőni is kellett a levegőbe. Aki illegálisan lép be, azt a rendőrök elkapják.
  • Jó az együttműködés Szerbiával, ami nehéz helyzetben van, de korrekt együttműködéssel, közösen kezelni tudják ezt.
  • A titkosszolgálat folyamatosan nyomon követi az eseményeket, látják, ahogy szervezik a migránsok mozgását, „ngo-nak nevezett félig embercsempész szervezetek” állnak mögöttük sok pénzzel és jelentős logisztikai képességekkel. A legtöbb konfliktus szervezett csoportokkal van.
  • Brüsszelből kerítésre egy fillért sem adnak nekünk, mert „mi rossz listára vagyunk felírva”. Magyarország elsőként épített kerítést, ezért „mi vagyunk a főbűnösök”.
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Peter Pellegrini ezt mondta

  • Ez a határszakasz a schengeni övezet déli határa is, ezért különösen fontos a védelme. Veszélyes lenne, ha itt áttörnének a migránsok, ez Szlovákiának is komoly gondot jelentene.
  • Szlovákia gondoskodik keleti határa védelméről Ukrajna felé, de a déli irány esetében Magyarország segítségére szorul. Az időjárás javulásával valóban egyre több migráns érkezik, Szlovákia területén is többet kapnak el, akiket embercsempészek hoztak.
  • Szlovákia kész a továbbiakban is a megfelelő erővel segíteni a határvédelem fenntartását, hogy visszatartsák a migránsokat.
  • A kétoldalú kapcsolatok minden területen barátiak, és a két ország a határvédelemben is partner.
photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

(MTI)