Orbán: Brüsszelből kerítésre egy fillért sem adnak nekünk, mert mi rossz listára vagyunk felírva

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Orbán Viktor miniszterelnök Röszkén járt Peter Pellegrini szlovák kormányfővel, és együtt megtekintették a határkerítést, majd sajtótájékoztatót tartottak.

Orbán Viktor (k) és Peter Pellegrini (b), valamint Pintér Sándor magyar (j) és Denisa Saková szlovák belügyminiszter (j3) sajtótájékoztatót tart a röszkei tranzitzónában tett látogatásuk során 2020. február 13-án.Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Orbán Viktor ezeket mondta

 • Arra kell számítani, hogy egyre növekedni fog a migrációs nyomás a déli határon, egyre többen és egyre szervezettebben érkeznek, ahogy javul az időjárás.
 • Itt nem csak a magyar, hanem a szlovák határt is védik. Ez nehéz munka, amit nehezen tudnánk elvégezni segítség és a szövetségeseink nélkül.
 • A nemzetközi sajtó képei nem fedik a valóságot, mivel 95 százalékban katonakorú férfiak érkeznek. Európában tilos ezt mondani, de ez egy „megszervezett invázió”.
 • Azért hívta ide a szlovák kormányfőt, mert az utóbbi időben megváltozott a helyzet, radikálisan megnőtt a tiltott határátlépések száma, idén több mint 5000 ilyen eset történt, és szervezett csoportok is érkeztek, nem csak egyedi akciók voltak. Most 100 ezer migráns szeretne bejutni Európába, ők a balkáni útvonalon vannak, és ha hagynák, bejutnának Magyarországra és Szlovákiába.
 • Magyarország hálás a szlovák kormánynak és miniszterelnöknek, mert mindig megkapta tőlük a szükséges segítséget, fontos munkát végeztek a szlovák rendőrök is. Most megerősítették a megállapodásukat, hogy ha ismét nő a nyomás a határon, számíthatnak Szlovákia segítségére, erre a baráti együttműködésre lehet közös jövőt építeni.
 • A határ nincs lezárva, ha valaki be akar lépni Magyarország területére, „bekopogtat”, elmondja, mit szeretne, jegyzőkönyvet vesznek fel, lefolytatnak egy eljárást. Aki ezt az utat választja, annak a tranzitzónában kell várnia a jogi eljárás végéig, addig kap ellátást, és kedvező elbírálás esetén beléphet, máskülönben el kell hagynia a zónát, ami Magyarország felé zárt, Szerbia felé pedig nyitott.
 • „Ha mindenki így viselkedne, szép lenne az élet”, de a többség nem ezt teszi, hanem illegális utat választ. Az utóbbi időben csoportosan is megrohamozták a kerítést, idén először lőni is kellett a levegőbe. Aki illegálisan lép be, azt a rendőrök elkapják.
 • Jó az együttműködés Szerbiával, ami nehéz helyzetben van, de korrekt együttműködéssel, közösen kezelni tudják ezt.
 • A titkosszolgálat folyamatosan nyomon követi az eseményeket, látják, ahogy szervezik a migránsok mozgását, „ngo-nak nevezett félig embercsempész szervezetek” állnak mögöttük sok pénzzel és jelentős logisztikai képességekkel. A legtöbb konfliktus szervezett csoportokkal van.
 • Brüsszelből kerítésre egy fillért sem adnak nekünk, mert „mi rossz listára vagyunk felírva”. Magyarország elsőként épített kerítést, ezért „mi vagyunk a főbűnösök”.
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Peter Pellegrini ezt mondta

 • Ez a határszakasz a schengeni övezet déli határa is, ezért különösen fontos a védelme. Veszélyes lenne, ha itt áttörnének a migránsok, ez Szlovákiának is komoly gondot jelentene.
 • Szlovákia gondoskodik keleti határa védelméről Ukrajna felé, de a déli irány esetében Magyarország segítségére szorul. Az időjárás javulásával valóban egyre több migráns érkezik, Szlovákia területén is többet kapnak el, akiket embercsempészek hoztak.
 • Szlovákia kész a továbbiakban is a megfelelő erővel segíteni a határvédelem fenntartását, hogy visszatartsák a migránsokat.
 • A kétoldalú kapcsolatok minden területen barátiak, és a két ország a határvédelemben is partner.
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

(MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót