Jane Goodall: Ha globálisan gondolkozol, nagyon depressziós leszel

környezetvédelem
2020 február 15., 17:23

Nagyinterjút készített a világ talán legismertebb primatológusával a CNN, a teljes beszélgetés február 16-án lesz megtekinthető, de már közöltek néhány részletet belőle. Jane Goodall többek közt arról beszél, bár nagyon sötét időket élünk, ő mégis reménykedik.  

"Sokan mintha elveszítenék a reményt, mert azt az üzenetet nyomják, hogy gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan. De ha globálisan gondolkozol, nagyon depressziós leszel. Úgyhogy az üzenet az, hogy gondolkodjunk lokálisan. És a legfőbb üzenet, hogy minden egyes ember hatással van valamilyen formában a bolygónkra minden egyes nap. A kérdésre, szerinte jelenleg mi fenyegeti a legjobban a környezetet, azt feleli, hogy a legtöbb ember a klímaválságot mondaná, és igazuk lenne, de arra lenne szükség, hogy az ide vezető út minden egyes elemét egyenként vizsgáljuk. Az ipari mezőgazdaságot, azt, hogy a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodunk és az intenzív állattenyésztést.

Jane Goodall február 12-én Nürnbergben.
photo_camera Jane Goodall február 12-én Nürnbergben. Fotó: DANIEL KARMANN/dpa Picture-Alliance/AFP

És hogy gondolta volna a húszas éveiben, amiket főleg Kenyában és Tanzániában töltött, hogy idáig jutunk?

"Egyáltalán nem. Mert tudja, akkoriban mindenhol ott voltak az állatok. Az úton sétáltak. Gyakorlatilag nem volt kövezett út Nairobiban. Az egy nagyon, nagyon másmilyen Afrika volt. Az az Afrika, amiről 10 éves koromban álmodoztam, amikor beleszerettem Tarzanba. Gombét, a csimpánzkutatásom helyszínét 1986-ban hagytam el, miután rájöttem, hogy a csimpánzok és az erdők kezdenek eltűnni Afrikában, és hogy ezzel kezdenem kell valamit. És ennek az egyik része volt, hogy folyamatosan utazom, beszélek a problémákról és egyre többet tudok meg arról, mit tettünk a bolygóval. A legfurcsább, hogy a legnagyobb különbség köztünk, a csimpánzok és más teremtmények között az intellektusunk robbanásszerű fejlődése. Szóval hogy lehet, hogy a valaha élt legokosabb lény a bolygón tönkreteszi a saját otthonát?"