Ahogy pusztul tovább a természet, úgy nőhet a nők elleni erőszak mértéke is a világban

klímaváltozás
2020 február 16., 09:44

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) főtitkára, Grethel Aguilar szerint a természet pusztulása ma már olyan mértékben hat ki az életünkre, hogy azt lehetetlen többé figyelmen kívül hagyni, az élelmezéstől a munkahelyeken át a biztonsági kérdésekig nagyon sok területen meghatározóvá vált. Egy most megjelent kutatásuk pedig ráirányítja a figyelmet arra a sokáig alulkezelt kérdésre, hogy a természetnek okozott károk hogyan vezethetnek a nők elleni erőszak növekedéséhez. 

A kutatásban több mint ezer forrás alapján írtak arról az IUCN  szakemberei, hogy közvetlen összefüggés figyelhető meg a környezet növeklő romlása és a nemi alapú erőszak terjedése között. A kutatók szerint a nemi alapú erőszakot elsősorban a fennálló privilégiumok és az erőforrások és társadalmi szerepek felett uralkodó hatalmi egyenlőtlenségek megerősítésére használják. 

Nők a földeken Ugandában
photo_camera Nők a földeken Ugandában Fotó: LUIS TATO/AFP

Ilyen esetre példa, amikor a szűkös erőforrások következtében halászok például csak szexért cserébe hajlandóak halat eladni a nőknek, ami a kutatás szerint Afrika keleti és déli részén is megfigyelt jelenség. És ahogy a klímaváltozás következtében egyes természeti erőforrások egyre szűkösebbé válnak, a nőknek és lányoknak egyre többet kell majd gyalogolniuk, hogy élelmiszert, vizet vagy tűzelőt gyűjtsenek, ami szintén megnövelni az ellenük elkövetett támadások lehetőségét. 

A kutatás egyben megvizsgálta a nemi alapú erőszak és a természet ellen elkövetett bűncselekmények közötti kapcsolatot, olyan eseteket vizsgálva, mint az illegális nyersanyag-kitermelés vagy a orvvadászat. És azt találták, hogy a kényszermunka alkalmazását, illetve az emberkereskedelmet gyakran használják arra, hogy hasonló bűncselekményeket kövessenek el, illetve kizsákmányoljanak helyi közösségeket. A kutatásban részletesen is bemutatják, hogy hogyan kényszerítenek nőket prostitucióra egyes dél-amerikai illegális bánya környékén, illetve hogy Dél-Kelet-Ázsiában az illegális halászati tevékenységet hogyan kíséri a szexuális erőszak és a gyerekmunka alkalmazása, vagy hogy Afrika egyes részein hogy jár együtt az illegális fakitermelés és a szexuális kizsákmányolása a közelben élő nőknek. 

A jelentés arra is kitér, hogy a szexuális erőszak egyre gyakrabban alkalmazott fegyver a környezetvédő és emberi jogi aktivistákkal szemben. A kutatók szerint az aktivisták elleni erőszak eleve terjed világszerte, de a nőkkel szemben hatványozottan. A jelentés szerint ennek az erőszaknak a célja lehet az is, hogy ezáltal aláássák a nők hitelességét a helyi közösségek előtt, illetve megtörjék a hatalmukat.

Jenny Springer, az IUCN globális jogvédelmi programjának igazgatója szerint a természet elleni bűncselekmények pusztítják az ökoszisztémákat, de mellette gyakran a nők és a helyi, elszigetelt közösségek elleni erőszak új formáit is magukkal hozzák. Mint mondta, számos őslakos nőnek kell szembe néznie a nemi alapú erőszakkal, csak azért, mert a közösségeik szeretnék megvédeni a területeiket és a természeti erőforrásaikat az illegális kitermelőkkel szemben.  

A teljes kutatás az IUCN honlapjáról érhető el angol nyelven