Tovább terjed a koronavírus a vesztegzár alá vont óceánjárón

külföld
2020 február 16., 07:04

Megállíthatatlannak tűnik a Covid-19 járványt okozó koronavírus terjedése a Jokohamánál vesztegzár alá helyezett Diamond Princess óceánjárón, amelyen a japán egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint 70 új fertőzöttet regisztráltak az előző naphoz képest.

"A jelen pillanatig 1219 ember szűrését végeztük el, és 355 esetben lett a lelet pozitív" - jelentette be Kato Katszunobo az NHK japán közszolgálati televízió reggeli műsorában, hozzátéve, hogy közülük 73 ember tünetmentes.

photo_camera Fotó: Alessandro Di Ciommo/NurPhoto

A hajó fedélzetén 3700 utas és dolgozó tartózkodik. A tengerjárót azt követően vonták karantén alá, hogy egy Hongkongban kiszálló utasról kiderült: elkapta a vírust. Azóta a hajón egyre több a fertőzött, őket külön erre a célra kirendelt kórházakba viszik Japánban.

Közben Kínában harmadik napja csökken az új megbetegedések száma. Szombaton 2009 új beteget jegyeztek fel, amivel az összes fertőzött száma 68 500-ra emelkedett. Szombaton 142 ember halt bele a betegségbe, így az összes halálos áldozat száma 1665-re nőtt. A gyógyultak száma 9419-re emelkedett. A járvány Kínában továbbra is a kórokozó kiindulópontjának számító Hupej tartományban terjed a leginkább.

Ahol újabb tisztviselőket menesztettek, mert "nem voltak képesek felügyelni a kór megakadályozásával összefüggő feladatokat" - derült ki a tartományi pártszervezet fegyelmi és ellenőrzési bizottságának vasárnapi közleményéből.

A menesztett tisztviselők között van Vuhan város Hungszan körzetének helyettes vezetője, valamint a Huangkang város közelében lévő Csicsun megye helyettes vezetője. Mindkét terület a járvány terjedésének szempontjából a leginkább érintettek közé tartozik.

Jünhszi megyében is pártvezetőket mentettek fel tisztségükből. Az ellenük felhozott indoklások között szerepeltek a járvány kezelésével kapcsolatos jogsértések és szabálytalanságok, köztük az, hogy nem tettek lépéseket a fertőzésgyanús esetek kivizsgálására, a statisztikában pedig szándékosan alulbecsülték a megbetegedések számát, hamis adatokat közöltek, nem tettek komoly erőfeszítéseket a járvány megfékezésére, és felszínes jelentéseket készítettek a lehetséges fertőzések mértékéről. (MTI)