Szijjártó szerint bár a távolság Magyarország és Üzbegisztán között nagy, van közös pont, mindkettő tagja a Türk Tanácsnak

Az üzbég-magyar üzleti fórum megnyitóján mondott beszédet Szijjártó Péter kedden Taskentben. A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette többek közt, hogy nincsenek vitás kérdések a két ország között, és ezért nincsen semmilyen akadálya a nyugodt üzletkötésnek és tárgyalásnak. Szerinte 

az elmúlt időszakban megváltozott mindaz, amit a világgazdaságról gondoltunk, és ezeknek a változásoknak az egyik eleme az, hogy korábban lesajnált térségek jelentős növekedést tudnak felmutatni.

Hozzátette: a növekedési motor szerepe más-más földrajzi egységbe került. A magyarok és az üzbégek két ilyen térséget képviselnek. Szijjártó szerint bár a távolság nagy Magyarország és Üzbegisztán között, vannak közös pontok. Például, hogy mindkettő részt vesz a Türk Tanács munkájában. Majd bejelentette, hogy fontos döntések is születtek: 
az Eximbank 100 millió dolláros hitelkerettel segíti a magyar-üzbég üzleti kapcsolatok pénzügyi hátterének megteremtését, 

  • 2020-ra 300 fölé emelkedik a közúti tranzitengedélyek száma,
  • 2021-től pedig minden közúti szállítási engedély adómentessé válik, 
  • évente 30 ösztöndíjas helyet biztosít Magyarország üzbég hallgatóknak magyar egyetemeken, 
  • és több egyetemközi fejlesztési projekt is beindul, 
  • például és az egyik legnagyobb magyar egyetem kampuszt is létrehoz Üzbegisztánban.

(MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér