Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át

Az Index írt arról, hogy két ősszocialista budapesti polgármester is a DK-ban folytathatja a pályafutását: mint írják, a pestszentlőrinci Szaniszló Sándor átülése már kész ténynek számít, míg az óbudai Kiss László még nem közölte döntését pártjával. Frissítés: közben az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan megerősítette Facebook-oldalán, hogy mindkét politikus elhagyta a pártot.

A két politikus átállásával az MSZP sikeres politikusait veszítheti el, és a lap szerint azt is látni ebből, hogy hogyan erősödik egyre jobban Budapesten Gyurcsány Ferenc pártja. A polgármesterek nem reagáltak a lap megkeresésére, de nem is cáfolták az információt, miközben Szaniszló esetében többen kész tényként beszéltek az átállásról. Kiss László pártcseréje viszont a lap forrásai szerint totális meglepetésként hatott az MSZP-ben, mivel ő nem tájékoztatta párttársait. 

Kiss évtizedek óta az MSZP tagja, a párt befolyásos politikusa volt Óbudán, 2014-ben egyéni képviselőként szerzett mandátumot az Országgyűlésben. 2018-ban azonban a pártja Szabó Tímea jelöltségét támogatta, ezért másfél évig önkormányzati képviselőként dolgozott a kerületben, majd tavaly októberben ő lett az összellenzéki polgármestere a kerületnek, és komoly meglepetésként legyőzte a fideszes Bús Balázst. Szaniszló szintén befolyásos politikus a kerületében, régi szocialista kötődéssel de az Index forrásai szerint mindig jó kapcsolatot ápolt Gyurcsánnyal, ezért az ő távozása kevésbé meglepő. 

A lap cikke szerint így megváltozhatnak a fővárosi erőviszonyok is: a 33 fős fővárosi közgyűlésben ugyanis jelenleg az MSZP-nek 7, a DK-nak 4 fős frakciója van, ez az arány a két szocialista átigazolásával 5-6-ra módosul Gyurcsányék javára. A hat fős DK-s különítménynek pedig ezentúl jóval nagyobb súlya lesz a közgyűlésben. 

Kiss Lászlóval amúgy épp a napokban közöltünk hosszabb interjút

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.