Két MSZP-s budapesti polgármester is a DK-ba igazolt át

2020 február 20., csütörtök 13:37
84

Az Index írt arról, hogy két ősszocialista budapesti polgármester is a DK-ban folytathatja a pályafutását: mint írják, a pestszentlőrinci Szaniszló Sándor átülése már kész ténynek számít, míg az óbudai Kiss László még nem közölte döntését pártjával. Frissítés: közben az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan megerősítette Facebook-oldalán, hogy mindkét politikus elhagyta a pártot.

A két politikus átállásával az MSZP sikeres politikusait veszítheti el, és a lap szerint azt is látni ebből, hogy hogyan erősödik egyre jobban Budapesten Gyurcsány Ferenc pártja. A polgármesterek nem reagáltak a lap megkeresésére, de nem is cáfolták az információt, miközben Szaniszló esetében többen kész tényként beszéltek az átállásról. Kiss László pártcseréje viszont a lap forrásai szerint totális meglepetésként hatott az MSZP-ben, mivel ő nem tájékoztatta párttársait. 

Kiss évtizedek óta az MSZP tagja, a párt befolyásos politikusa volt Óbudán, 2014-ben egyéni képviselőként szerzett mandátumot az Országgyűlésben. 2018-ban azonban a pártja Szabó Tímea jelöltségét támogatta, ezért másfél évig önkormányzati képviselőként dolgozott a kerületben, majd tavaly októberben ő lett az összellenzéki polgármestere a kerületnek, és komoly meglepetésként legyőzte a fideszes Bús Balázst. Szaniszló szintén befolyásos politikus a kerületében, régi szocialista kötődéssel de az Index forrásai szerint mindig jó kapcsolatot ápolt Gyurcsánnyal, ezért az ő távozása kevésbé meglepő. 

A lap cikke szerint így megváltozhatnak a fővárosi erőviszonyok is: a 33 fős fővárosi közgyűlésben ugyanis jelenleg az MSZP-nek 7, a DK-nak 4 fős frakciója van, ez az arány a két szocialista átigazolásával 5-6-ra módosul Gyurcsányék javára. A hat fős DK-s különítménynek pedig ezentúl jóval nagyobb súlya lesz a közgyűlésben. 

Kiss Lászlóval amúgy épp a napokban közöltünk hosszabb interjút

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt