Bothadsereg terjeszti a klímaváltozást tagadó álláspontot a Twitteren

A klímakatasztrófával kapcsolatos twitterüzenetek negyedét botok állítják elő, állították meg az amerikai Brown Egyetem kutatói egy még nem nyilvános tanulmányukban, írja a Guardian. A botok erősen torzítják is a vitát, mert javarészt a klímaváltozást tagadó álláspontot terjesztik. Például amikor Donald Trump bejelentette az Egyesült Államok kilépését a párizsi klímaegyezményből, a botok ünnepelték a döntését és ezzel párhuzamosan álhíreket, tévinformációkat terjesztettek a klímaváltozásról.

A Brown kutatóinak megállapításai szerint a botoknak így jelentős hatásuk van a klímaváltozással kapcsolatos közbeszédre, jelentősen felerősítik a klímaváltozást tagadó álláspontot. A Brown elemzői szerint a klímaváltozással kapcsolatos kutatásokat áltudománynak minősítő üzeneteknek a 38 százalékát ilyen botok írták.

Ezzel szemben a klímaváltozás elleni fellépést követelő tweeteknek csupán az öt százalékát termelik robotok. Ez alapján írják a kutatók, hogy "a botok nem csupán elterjedtek, de aránytalanul sokan támogatták Trump bejelentését vagy vonták kétségbe a klímatudományt".

A kutatást vezető doktorandusz, Thomas Marlow állítása szerint amúgy épp azért kezdték vizsgálni ezen a témán a botok szerepét, mert "mindig is csodálkoztunk, hogy miért tűnik állandónak a tagadás szintje egy olyan témában, amiben mostanra nagyjából kialakult a tudományos álláspont". Vizsgálatuk során 6,5 millió tweetet néztek át a Trump bejelentését megelőző és követő napokból, majd az Indiana Egyetem kutatói által készített Botometert használva állapították meg, hogy ezek közül melyeket posztolhatták robotok. Az, hogy a tweetek negyedét botok generálták, még a kutatókat is meglepte. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér