Matolcsy nem engedi be a jegybankba a Párbeszéd bejelentkező országgyűlési képviselőit

politika
2020 február 21., 13:37

A Párbeszéd két országgyűlési képviselője, Mellár Tamás és Tordai Bence az inflációról és a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájáról szeretett volna információkat kapni a jegybanktól, egy látogatás keretében. Nem rajtaütésszerűen, előbb levélben fordultak Matolcsy György MNB-elnökhöz, hogy egyeztessenek időpontot.

A február 7-én elküldött levelükre február 20-án válaszolt Matolcsy. Ebben azt írja a jegybank elnöke, hogy tudja, „az állami szervek kötelesek a képviselőket a megbízatásuk ellátásában támogatni, és részükre a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni, ennek megfelelően a képviselő valamennyi közigazgatási szerv, közintézet és közintézmény vezetőjétől előzetesen egyeztetett módon tájékoztatást kérhet".

De a látogatás mégsem jöhet össze, mert - mint a hvg cikkéből kiderül - Matolcsy attól tart, hogy a két képviselő látogatása „aránytalan sérelmet” okozna a „rendeltetésszerű működésben”. Ezért a képviselők inkább írásban tegyék fel a kérdéseiket. 

A Párbeszéd erre Facebookon így reagált

„Tisztelt Matolcsy úr! Bár nehezen értjük, hogy néhány dokumentum elolvasása és főosztályvezetőkkel megejtendő, félórás beszélgetés milyen sérelmet okozna a rendeltetésszerű működésben, reakcióját megértjük, hiszen lassan semmire sem sikerül értelmes választ adnia. Az infláció és az euróárfolyam ön fölött is elszállt, ahogyan az idő is.”