A bevallottnál sokkal súlyosabb lehet a koronavírusjárvány Iránban

Szombatra Iránban is keresett lett az arcmaszk, egyre többen viselik Teherán utcáin. Az iráni hatóságok 18 koronavírus-fertőzést ismertek el, de az alapján, hogy négyen már meghaltak, a fertőzöttek valós száma ennek sokszorosa lehet.Fotó: ATTA KENARE/AFP

A hivatalos tájékoztatás szerint már négy halottja van a koronavírusjárványnak Iránban, ahol még e hét keddjén is azt állították, hogy nincsenek fertőzöttek az országban. Pénteki tájékoztatásukban 18 esetet ismertek el, de a valós szám ennek a sokszorosa lehet. Michael T. Osterholm, a Minnesotai Egyetem járványkutató központjának igazgatója szerint

  • a kínai adatok alapján a betegség halálozási aránya 2 százalékos;
  • a betegség ugyan gyors lefolyású is lehet, de belehalni legfeljebb két-három héttel a tünetek jelentkezése után szoktak.

Ezek alapján Osterholm szerint két dolgot valószínűsíthetünk:

  • a járvány sokkal hamarabb kezdődött, mint azt elismerték;
  • és a halottak száma alapján legalább kétszáz fertőzöttje van.

Ez utóbbira utal az is, hogy már Libanonban és Kanadában is van olyan fertőzött, aki Iránból érkezett, és csak ott szedhette össze a vírust. Az is erősíti ezeket a feltételezéseket, hogy Iránon belül is már több nagyvárosban, így Teheránban is felbukkant.

Ezt már az iráni egészségügyi minisztérium fertőző betegségekért felelős bizottságának vezetője, Minous Mohrez is elismerte. A hivatalos IRNA hírügynökségnek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy "koronavírus-járvány indult az országban", amely "valószínűleg már minden iráni városban jelen van". Kianush Jahanpur, a minisztérium szóvivője szerint pénteken több mint 735 embert szállítottak kórházba influenza-szerű tünetekkel, őket mind tesztelni is fogják a vírusra. (Via The New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér