A bevallottnál sokkal súlyosabb lehet a koronavírusjárvány Iránban

külföld
2020 február 22., 10:39
Szombatra Iránban is keresett lett az arcmaszk, egyre többen viselik Teherán utcáin. Az iráni hatóságok 18 koronavírus-fertőzést ismertek el, de az alapján, hogy négyen már meghaltak, a fertőzöttek valós száma ennek sokszorosa lehet.
photo_camera Szombatra Iránban is keresett lett az arcmaszk, egyre többen viselik Teherán utcáin. Az iráni hatóságok 18 koronavírus-fertőzést ismertek el, de az alapján, hogy négyen már meghaltak, a fertőzöttek valós száma ennek sokszorosa lehet. Fotó: ATTA KENARE/AFP

A hivatalos tájékoztatás szerint már négy halottja van a koronavírusjárványnak Iránban, ahol még e hét keddjén is azt állították, hogy nincsenek fertőzöttek az országban. Pénteki tájékoztatásukban 18 esetet ismertek el, de a valós szám ennek a sokszorosa lehet. Michael T. Osterholm, a Minnesotai Egyetem járványkutató központjának igazgatója szerint

  • a kínai adatok alapján a betegség halálozási aránya 2 százalékos;
  • a betegség ugyan gyors lefolyású is lehet, de belehalni legfeljebb két-három héttel a tünetek jelentkezése után szoktak.

Ezek alapján Osterholm szerint két dolgot valószínűsíthetünk:

  • a járvány sokkal hamarabb kezdődött, mint azt elismerték;
  • és a halottak száma alapján legalább kétszáz fertőzöttje van.

Ez utóbbira utal az is, hogy már Libanonban és Kanadában is van olyan fertőzött, aki Iránból érkezett, és csak ott szedhette össze a vírust. Az is erősíti ezeket a feltételezéseket, hogy Iránon belül is már több nagyvárosban, így Teheránban is felbukkant.

Ezt már az iráni egészségügyi minisztérium fertőző betegségekért felelős bizottságának vezetője, Minous Mohrez is elismerte. A hivatalos IRNA hírügynökségnek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy "koronavírus-járvány indult az országban", amely "valószínűleg már minden iráni városban jelen van". Kianush Jahanpur, a minisztérium szóvivője szerint pénteken több mint 735 embert szállítottak kórházba influenza-szerű tünetekkel, őket mind tesztelni is fogják a vírusra. (Via The New York Times)