Kásler: Tíz százalékkal emelkedik a tanárok bére, PDSZ: Nyomorúságos pótlékkal szúrják ki a tiltakozók szemét

Júliustól tíz százalékkal emelkedik a pedagógusok bére - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn. A miniszter szerint ez technikailag ágazati szakmai pótlék bevezetését jelenti, ami 170 ezer pedagógust érint. A kormány rögtön ezután be is jelentette a Magyar Közlönyben a határozat kihirdetését.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közölte:

„A kormány nyilván érzi, hogy az oktatási dolgozóknál a NAT-nak nevezett fércmunka bevezetése az utolsó csepp volt a pohárban. Nyomorúságos, béremelésnek álcázott pótlékkal próbálják kiszúrni az egyre dühösebb ágazati dolgozók szemét.”

Közleményük szerint múlt héten Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős szakállamtitkárnál tárgyaltak, és akkor ugyan szóba került egy tíz százalékos pótlék de az erről szóló egyeztetést a következő találkozóra ígérte. Ezután mégiscsak bejelentette azt a kormány.

A PDSZ szerint a 10 százalékos pótlék nem béremelés, és nem világos, mihez képest 10 százalék. A szakszervezet úgy tudja, az intézményvezetők és helyetteseik viszont közel 100 százalékos pótlékemelést kapnak. „Így kívánja megosztani a kormányzat az elégedetlenkedőket” - írják.

„A kormány szándéka egyértelmű: az intézményvezetők lekötelezésével próbálja lenyomni a torkunkon a kifizetetlen túlórákat, az elfogadhatatlan fércmunka NAT-ot, az iskolai erőszakra adott impotens válaszokat.”

A PDSZ ezzel szemben azt követeli, hogy a béreket a mindenkori, és ne a 2014-es minimálbérhez igazítsák, a sok éves elmaradás miatt pedig egyszeri, 60 százalékos emelést akarnak. A szakszervezet eddigi öt sztrájkkövetelése pedig hétfőn kiegészült egy hatodikkal:

„Vonják vissza a Nemzeti Alaptanterv ebben az évben megjelent változatát.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.