A Nagy Bumm óta nem láttunk ekkora robbanást az univerzumban

Több 444 videó?
Szeretném

Kolosszális kozmikus robbanást észleltek Földünktől 390 millió fényévnyire, az Ophiuchus galaxiscsoportban amerikai és ausztrál csillagászok. De akkorát, hogy állításuk szerint a Nagy Bumm, vagyis az univerzum keletkezése óta nem láttunk ehhez foghatót.

A gigantikus lyuk a galaxishalmaz közepén.Fotó: XMM/CHANDRA/GMRT/2MASS

"Próbáltam emberi fogalmakkal leírni a méretét, de nagyon nehéz" - nyilatkozta a BBC-nek az egyik csillagász, Melanie Johnston-Hollit. Az alapján, amit mondott, tényleg nehéz dolga van. Csillagászként őt bizonyára nem zavarják össze a 9 számjegyű számok, egy átlagembernek már az is nehezen mehet, hogy elképzelje, mennyi is 240 millió év.

Márpedig Johnston-Hollitt hasonlata szerint úgy kell elképzelnünk a gyaníthatóan egy szupernehéz fekete lyuk összeomlásából felszabaduló energiát, mintha

240 millió éven át ezredmásodpercenként felrobbantanánk húszmilliárd, darabja egymilliárd megatonnás bombát.

Ehhez vegyük hozzá, hogy a Hirosimára ledobott atombomba 15 kilotonnás, vagyis 0,015 megatonnás volt, a valaha gyártott legnagyobb atombomba pedig 100 megatonnás. Vagyis az utóbbiból, amiből valaha összesen egy létezett a világban, kéne ezredmásodpercenként húszmilliárdszor tízmilliót felrobbantani. "Szóval felfoghatatlanul nagy. Hatalmas" - mondta Johnston-Hollitt.

A tudósok egy ideje már úgy vélték, valami fura az Ophiuchusszal, ami eleve több ezer galaxisból álló galaxishalmaz. Az amerikai és európai röntgenteleszkópok felvételei alapján furán meg volt görbülve a széle. Ez alapján feltételezték, hogy egy hatalmas fekete lyuk lehet a halmaz közepén. Aztán kétségbe is vonták feltételezésüket, mert a hajlat méretei alapján felfoghatatlanul nagynak kellene lennie az azt okozó fekete lyuknak is. Most azonban két óriásteleszkóp felvételei megerősíteni látszanak a feketelyuk-teóriát.

A mérések alapján a galaxishalmaz közepén tátongó lyuk átmérője másfélmillió fényév. (Via BBC)