Menekültek csoportjai indultak Európa felé Törökországban, miután egymásnak estek az oroszok és a törökök Szíriában

Menekültek szállnak fel Isztambul külvárosában egy határ felé induló buszra pénteken.Fotó: Diego Cupolo/NurPhoto

Török híradófelvételek szerint menekültek csoportjai indultak el az országon belül Európa irányába, miután Törökország közölte, hogy nem szándékozik a továbbiakban betartani az Unióval kötött menekültügyi egyezményét, amiben a szíriai és egyéb menekültek befogadását és tovább nem engedését vállalták. A török kormányszóvivő arra panaszkodott, hogy országa nem kap elég segítséget a menekülthelyzet kezeléséhez. A törökökkel határos két EU-tagország, Bulgária és Görögország megerősítette az érintett határszakaszainak védelmét.

Egyelőre nem világos, hogy komoly menekülthullámról van-e szó, vagy a török diplomácia akar-e nyomást gyakorolni az EU-ra és Amerikára, hogy nagyobb támogatást kapjanak az oroszokkal szemben frissen eszkalálódott konfliktusukban.

A lépés közvetlen kiváltó oka ugyanis az, hogy a szíriai Idlib környékén, az utolsó olyan helyszínen, ahol a szír ellenzéki miliciáknak értelmezhető területek vannak a kezén, az oroszok által támogatott szír kormánycsapatok a város ostroma közben, egy bombatámadásban megöltek 33 török katonát.

A helyzet igen komoly: az ENSZ biztonsági tanácsa össze fog ülni az ügyben, az EU külügyi főképviselője, Josep Borell pedig azt nyilatkozta, hogy  a helyzet azzal fenyeget, hogy jelentős, nyílt nemzetközi katonai konfrontáció” robbanjon ki miatta. Mármint Orosz- és Törökország között.

Pénteken útra kelő menekültek az Égei tengeren, a görögországi Leszbosz szigete közelében.Fotó: BULENT KILIC/AFP

Török tévéadások szerint a görög szárazföldi határnál található Edirne városa mellett gyalogosan a határ felé igyekvő csoportokat láttak, míg az Égei tenger partján, a görög Leszbosz szigete közelében gumicsónakokkal készültek vízre szállni menekültek. 

Kirjakosz Micotakisz görög miniszterelnök megerősítette, hogy “jelentős számú” menekült gyűlt össze a határnál, de határozottan közölte azt is, hogy nem fogják tolerálni, hogy bárki illegálisan lépjen be Görögországba. Az ellenőrzést mind a szárazföldi, mind a tengeri határon megerősítették. 

Fehrettin Altun török kormányszóvivő arról beszélt, hogy a menekültek mostantól Európa és a világ problémái is és hogy Törökországnak nincs más választása, mint lazítani a határellenőrzésen, mert nem kaptak elég segítséget a szír menekültek ellátásához. De ez akár zsarolás is lehet, mivel Borell szerint Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter közben arról biztosította, hogy országa elkötelezett marad az egyezmény betartása mellett.

Ami az orosz-török konfliktust illeti, pénteken a két elnök, Erdogan és Putyin személyesen beszéltek egymással telefonon és arra jutottak, hogy a helyzet normaéizálásához toábbi lépésekre lesz szükség. Személyes csúcstalálkozó sem kizárt. Közben a NATO és az Egyesült Államok vezetői egymásra licitálva nyugtatgatták a törököket. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára “erős politikai és gyakorlati támogatást” ígért, míg az amerikaiak arról beszéltek, hogy Törökország mellett állnak.

(via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér