Ötször olyan gyorsan halnak ki a madárfajok, mint eddig gondoltuk

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az eddig véltnél ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok, és az állatok az ember megjelenése előtti korokhoz képest ezerszer gyorsabban tűnnek el norvég kutatók szerint, akik az eredményeiket a Biology Letters szaklapban mutatták be.

Folmer Bokma, az Oslói Egyetem kutatója és munkatársai egy vizsgálat során arra jutottak, hogy a fajok manapság csak kb. 3000 évig léteznek kihalásuk előtt, tehát jelentősen rövidebb ideig, mint azt korábban számították. Az ember megjelenése előtti korokhoz képest az állatok ezerszer gyorsabban tűnnek el – mondta el Bokma.

Az információk alátámasztják számos kutató elméletét: eszerint a Föld egy hatodik tömeges kihalási hullám előtt áll, amit az emberi tevékenység jelentősen felgyorsít.

Most kb. 11 ezer madárfaj él a Földön, miközben az elmúlt 500 évben 187 faj halt ki, és sok további fajnak csökkent az állománya.

AFP PHOTO / SAFIN HAMEDIllusztráció: Safin Hamed/AFP

Az oslói kutatók a számításaik során figyelembe vették, hogy egy faj kihalása egy hosszú folyamatnak csak az utolsó lépése. Bokma és kollégái elemezték a veszélyeztetett fajok vörös listáját. Megvizsgálták, hogyan változott több mint 11 ezer madárfaj besorolása 1988 és 2016 között, és felsőbb, azaz rosszabb kategóriába került 361 faj, a populációjuk csökkent, veszélyeztetettségük szintje növekedett, még ha nem is haltak ki.

Nem a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a globális faji sokszínűségre, hanem a természetes élőhelyek tönkretétele az emberi tevékenység révén – mondta Bokma.

De a kutatásból az is kiderült, hogy a fajvédelmi projekteknek nagy hatása van, ezek az intézkedések gondoskodnak arról, hogy a fajok kihalási aránya közel 40 százalékkal csökkent. A fajvédelemmel nem szabad addig várni, míg egy faj már szinte teljesen eltűnt – mondták a szakértők. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér