Hőradar is van a kutyák orrában

A kutyaorr nemcsák százmilliószor érzékenyebb szaglószerv az emberénél, de a kisebb emlősök teste által kibocsátott gyenge hősugárzás érzékelésére is képes - derül ki egy friss tanulmányból, amit a svéd Lundi Egyetem és az ELTE kutatói készítettek. Ez megmagyarázza azt a jelenséget, hogy vak, süket vagy leromlott szaglású kutyák is képesek például eredményesen vadászni. 

Az enyhe hősugárzást néhány állatfaj képes csak érzékelni. Olyanok, mint a  tövises fürgedíszbogár és egyes kígyófajok. Illetve az eddig ismert egyetlen emlősfaj, a közönséges vámpírdenevér. Ez a képesség a zsákmányszerzésben segít mindegyiküknek. 

A kutatók szobahőmérsékletű és 31 fokos tárgyakkal és kiváncsi kutyákkal kísérletezve fedezték fel a hideg, idegekkel sűrűn behálózott kutyaorr ilyen képességét. Azt agyi szkenneléssel derítették ki, hogy az enyhe hőkülönbségek ingereit a kutyák bal agyféltekéje dolgozza fel. A kutatók szerint a kutyák a farkastól örökölhették ezt a szuperképességet.

A jelenségről beszámoltam a velem együtt műsort vezető kísérleti kutyáimnak.

Minóka így reagált:

Txiki pedig így:

(via Sciencemag)


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér