Hőradar is van a kutyák orrában

A kutyaorr nemcsák százmilliószor érzékenyebb szaglószerv az emberénél, de a kisebb emlősök teste által kibocsátott gyenge hősugárzás érzékelésére is képes - derül ki egy friss tanulmányból, amit a svéd Lundi Egyetem és az ELTE kutatói készítettek. Ez megmagyarázza azt a jelenséget, hogy vak, süket vagy leromlott szaglású kutyák is képesek például eredményesen vadászni. 

Az enyhe hősugárzást néhány állatfaj képes csak érzékelni. Olyanok, mint a  tövises fürgedíszbogár és egyes kígyófajok. Illetve az eddig ismert egyetlen emlősfaj, a közönséges vámpírdenevér. Ez a képesség a zsákmányszerzésben segít mindegyiküknek. 

A kutatók szobahőmérsékletű és 31 fokos tárgyakkal és kiváncsi kutyákkal kísérletezve fedezték fel a hideg, idegekkel sűrűn behálózott kutyaorr ilyen képességét. Azt agyi szkenneléssel derítették ki, hogy az enyhe hőkülönbségek ingereit a kutyák bal agyféltekéje dolgozza fel. A kutatók szerint a kutyák a farkastól örökölhették ezt a szuperképességet.

A jelenségről beszámoltam a velem együtt műsort vezető kísérleti kutyáimnak.

Minóka így reagált:

Txiki pedig így:

(via Sciencemag)


A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.