Hőradar is van a kutyák orrában

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kutyaorr nemcsák százmilliószor érzékenyebb szaglószerv az emberénél, de a kisebb emlősök teste által kibocsátott gyenge hősugárzás érzékelésére is képes - derül ki egy friss tanulmányból, amit a svéd Lundi Egyetem és az ELTE kutatói készítettek. Ez megmagyarázza azt a jelenséget, hogy vak, süket vagy leromlott szaglású kutyák is képesek például eredményesen vadászni. 

Az enyhe hősugárzást néhány állatfaj képes csak érzékelni. Olyanok, mint a  tövises fürgedíszbogár és egyes kígyófajok. Illetve az eddig ismert egyetlen emlősfaj, a közönséges vámpírdenevér. Ez a képesség a zsákmányszerzésben segít mindegyiküknek. 

A kutatók szobahőmérsékletű és 31 fokos tárgyakkal és kiváncsi kutyákkal kísérletezve fedezték fel a hideg, idegekkel sűrűn behálózott kutyaorr ilyen képességét. Azt agyi szkenneléssel derítették ki, hogy az enyhe hőkülönbségek ingereit a kutyák bal agyféltekéje dolgozza fel. A kutatók szerint a kutyák a farkastól örökölhették ezt a szuperképességet.

A jelenségről beszámoltam a velem együtt műsort vezető kísérleti kutyáimnak.

Minóka így reagált:

Txiki pedig így:

(via Sciencemag)


Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!