Hőradar is van a kutyák orrában

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A kutyaorr nemcsák százmilliószor érzékenyebb szaglószerv az emberénél, de a kisebb emlősök teste által kibocsátott gyenge hősugárzás érzékelésére is képes - derül ki egy friss tanulmányból, amit a svéd Lundi Egyetem és az ELTE kutatói készítettek. Ez megmagyarázza azt a jelenséget, hogy vak, süket vagy leromlott szaglású kutyák is képesek például eredményesen vadászni. 

Az enyhe hősugárzást néhány állatfaj képes csak érzékelni. Olyanok, mint a  tövises fürgedíszbogár és egyes kígyófajok. Illetve az eddig ismert egyetlen emlősfaj, a közönséges vámpírdenevér. Ez a képesség a zsákmányszerzésben segít mindegyiküknek. 

A kutatók szobahőmérsékletű és 31 fokos tárgyakkal és kiváncsi kutyákkal kísérletezve fedezték fel a hideg, idegekkel sűrűn behálózott kutyaorr ilyen képességét. Azt agyi szkenneléssel derítették ki, hogy az enyhe hőkülönbségek ingereit a kutyák bal agyféltekéje dolgozza fel. A kutatók szerint a kutyák a farkastól örökölhették ezt a szuperképességet.

A jelenségről beszámoltam a velem együtt műsort vezető kísérleti kutyáimnak.

Minóka így reagált:

Txiki pedig így:

(via Sciencemag)


Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér