Az USA megkezdi csapatai kivonását Afganisztánból

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Mark Esper amerikai védelmi miniszter a Pentagon sajtószobájában.Fotó: OLIVIER DOULIERY/AFP

Mark Esper amerikai védelmi miniszter már kiadta az utasítást az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok főparancsnokának a részleges csapatkivonás megkezdésére, jelentette be maga a miniszter. Az USA a múlt héten kötött megállapodást a tálibokkal az amerikai csapatok kivonásáról, az Egyesült Államok történetének leghosszabb háborújának lezárásáról.

A most bejelentett részleges csapatkivonással 13 ezerről 8600-ra csökkentik az Afganisztánban állomásozó amerikai erők létszámát.

"Bizonyítjuk jóhiszeműségünket, és megkezdjük a csapatkivonást" - mondta Esper, aki közben arra is figyelmeztetett, hogy az erőszak megszűnéséig "hosszú, szeles és rögös út" vezet.

A sajtótájékoztatón jelen volt Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is. Ő azokra az újságírói kérdésekre, amelyek azt firtatták, hogy a hétvégi megállapodás után a tálibok hétfőn az afgán kormányerők elleni támadásaik megújítását jelentették be, és Hoszt tartományban már robbantottak is, azt felelte, hogy ők maguk nem is számítottak arra, hogy a szombaton kötött megállapodás után egyik napról a másikra teljesen megszűnik az erőszak Afganisztánban. "Ez nem fog megtörténni" - mondta. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó