Pár nappal a békemegállapodás aláírása után tálib állásokat bombáztak az amerikaiak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Légicsapásokat hajtott végre az Egyesült Államok tálib állások ellen Afganisztánban. Ezt az amerikai hadsereg szóvivője jelentette be szerdán, egy nappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök tálib vezetőkkel beszélt telefonon és pár nappal azután, hogy az amerikaiak és a tálibok aláírtak egy megállapodást, melynek célja, hogy véget vessenek a 19 éve zajló háborúnak, írja az Al Jazeera

A szerdai amerikai bejelentés szerint a légierő a nap folyamán Helmand, régióban ütött rajta olyan tálib harcosokon, akik az afgán állami védelmi erők állásait támadták. Az amerikaiak szerint ez egy védekező jellegű csapás volt. 

Tálib harcosok ünneplik a megállapodás aláírását március 2-ánFotó: Wali Sabawoon/NurPhoto

Sonny Leggett ezredes szerint a tálib vezetés a megállapodás aláírásakor azt ígérte, hogy mérsékelni fogják az erőszakot, és az Egyesült Államok elkötelezett a béke mellett, ugyanakkor a táliboknak fel kell hagyniuk a „felesleges támadásokkal” és tartaniuk kell magukat a megállapodáshoz. 

A megállapodást több mint másfél évnyi egyeztetések előzték meg, és elvileg ez nyitná meg az utat az amerikai és a NATO csapatok kivonása felé is. 

A tálibok szerdán legalább 16 afgán katonával és rendőrrel végeztek afgán kormányzati források beszámolója szerint, miután három ellenőrzőponton is rajtaütöttek. 

Ezek a történések is mutatják, hogy meglehetősen döcögős út áll a születőfélben lévő afgán békemegállapodás előtt, amit nehezít az is, hogy rögtön konfliktussal indult a tálibok és az afgán kormány között egy, a tálibok által felvetett fogolycsere ötlete. A két fél között a hivatalos tárgyalások elvileg március 10-én indulnak majd el. 

Donald Trump amerikai elnök kedden arról beszélt, hogy „nagyon jót beszélgetett” a tálib főtárgyalóval, Mullah Abdul Ghani Baradarral. Összesen 35 percet beszéltek telefonon, és feltehetően ez volt a valaha lezajlott első közvetlen beszélgetés egy amerikai elnök és egy tálib tisztviselő között. 

A tálibok közleménye szerint Trump azt közölte Baradarral, hogy az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo hamarosan beszélni fog az afgán elnökkel, Ashraf Ghanival, hogy elhárítsák az összes akadályt, ami jelenleg a tárgyalások útjában állnak. 

A tálibok már korábban jelezték, hogy nem kezdik el a tárgyalásokat az afgán kormánnyal, amíg ötezer foglyukat szabadon nem engedik. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó