Pár nappal a békemegállapodás aláírása után tálib állásokat bombáztak az amerikaiak

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Légicsapásokat hajtott végre az Egyesült Államok tálib állások ellen Afganisztánban. Ezt az amerikai hadsereg szóvivője jelentette be szerdán, egy nappal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök tálib vezetőkkel beszélt telefonon és pár nappal azután, hogy az amerikaiak és a tálibok aláírtak egy megállapodást, melynek célja, hogy véget vessenek a 19 éve zajló háborúnak, írja az Al Jazeera

A szerdai amerikai bejelentés szerint a légierő a nap folyamán Helmand, régióban ütött rajta olyan tálib harcosokon, akik az afgán állami védelmi erők állásait támadták. Az amerikaiak szerint ez egy védekező jellegű csapás volt. 

Tálib harcosok ünneplik a megállapodás aláírását március 2-ánFotó: Wali Sabawoon/NurPhoto

Sonny Leggett ezredes szerint a tálib vezetés a megállapodás aláírásakor azt ígérte, hogy mérsékelni fogják az erőszakot, és az Egyesült Államok elkötelezett a béke mellett, ugyanakkor a táliboknak fel kell hagyniuk a „felesleges támadásokkal” és tartaniuk kell magukat a megállapodáshoz. 

A megállapodást több mint másfél évnyi egyeztetések előzték meg, és elvileg ez nyitná meg az utat az amerikai és a NATO csapatok kivonása felé is. 

A tálibok szerdán legalább 16 afgán katonával és rendőrrel végeztek afgán kormányzati források beszámolója szerint, miután három ellenőrzőponton is rajtaütöttek. 

Ezek a történések is mutatják, hogy meglehetősen döcögős út áll a születőfélben lévő afgán békemegállapodás előtt, amit nehezít az is, hogy rögtön konfliktussal indult a tálibok és az afgán kormány között egy, a tálibok által felvetett fogolycsere ötlete. A két fél között a hivatalos tárgyalások elvileg március 10-én indulnak majd el. 

Donald Trump amerikai elnök kedden arról beszélt, hogy „nagyon jót beszélgetett” a tálib főtárgyalóval, Mullah Abdul Ghani Baradarral. Összesen 35 percet beszéltek telefonon, és feltehetően ez volt a valaha lezajlott első közvetlen beszélgetés egy amerikai elnök és egy tálib tisztviselő között. 

A tálibok közleménye szerint Trump azt közölte Baradarral, hogy az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo hamarosan beszélni fog az afgán elnökkel, Ashraf Ghanival, hogy elhárítsák az összes akadályt, ami jelenleg a tárgyalások útjában állnak. 

A tálibok már korábban jelezték, hogy nem kezdik el a tárgyalásokat az afgán kormánnyal, amíg ötezer foglyukat szabadon nem engedik. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó