Orbán: A március 15-i központi ünnepség megtartható, de ha az európai helyzet romlik, akkor kedden lefújhatják

Egészségügy
2020 március 05., 13:40

Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerdán maga jelentette be, hogy van két koronavírussal fertőzött ember Magyarországon, az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján beszámolt a koronavírus-fertőzés friss adatairól. Mögötte ott állt Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter is.

Orbán elmondta, hogy a tegnap esti információk szerint Magyarországon van két fertőzött, huszonnégyen vannak karanténban, és 230 mintavétel van folyamatban akkreditált laboratóriumban. A világban volt tegnap estig 3268 elhunyt, 95748 fertőzött és 53418 gyógyult. Az Operatív Törzs mindennap közli az adatokat, most a magyarországi védekezés az egyedi fertőzésekre összpontosít. (Utána jöhet a csoportos, amikor már góc is kialakul, illetve a tömeges fertőzés. Most az a cél, hogy ne váljanak ki gócok.)

Orbán azt mondta, az emberek biztonságérzete meggyengült, ami csak akkor áll helyre, ha tudják, hogy van gyógyszer, és mind tudjuk, hogy még nincs vakcina a vírus ellen. Az Operatív Törzs szerint továbbra is két veszélye van a vírusnak: népegészségügyi és gazdasági. Az Operatív Törzs csak az előbbivel foglalkozik.

Orbán mindenkit arra kért, hogy a védekezést ne tekintsék kizárólagosan valami hatósági vagy kormányzati feladatnak, mert mindenkitől követel erőfeszítést illetve odafigyelést. Ma Magyarországon szinte mindenki bízik az orvosokban és ápolókban, és Orbán reméli, ezt a munkájukkal megerősítik.

A kormány ígéri, hogy a vírus elleni küzdelemnek anyagi gátja nem lesz. A kormánypárt elnöke a politikai pártoktól önmérsékletet kért, és mindenkit arra kért, hogy legyenek megértőek, ha kényelmetlenséggel is jár a védekezés. Azt is kérte, hogy ne bagatellizáljuk a lehetséges bajokat, de ne is keltsünk pánikot.

photo_camera Fotó: Benko Vivien Cher/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Orbán elmondta, hogy az Operatív Törzset Pintér Sándor miniszterelnök-helyettesként vezeti, Kásler pedig a népegészségügyi védekezést irányítja, és naponta áll majd az újságírók kérdései elé.

Orbán arról is beszélt, hogy egyelőre a rendezvények szervezőire bízzák, hogy megtartják-e a rendezvényeket, vagy sem, de ha arra kerülne sor, hozhatnak tiltó rendelkezéseket.

Most úgy látják, hogy a március 15-i központi ünnepség megtartható, de ha az európai helyzet romlik, akkor lefújhatják.

A HVG arról érdeklődött, hogy elégedett-e Orbán a hatóságok munkájával, tekintve, hogy lassan derült ki, hogy a koronavírusos turisták merre jártak, illetve az újságíró említette, hogy az irániak is be tudták hozni a vírust. Orbán azt mondta, találkozott a többi V4-es vezetővel is, nem lát eltérést abban a munkában, ahogy a környező országok hatóságai eljárnak, úgyhogy ő egyelőre elégedett.

A Reuters arról érdeklődött, mikorra várhatunk konkrétumokat a gazdasági helyzettel kapcsolatban. Orbán azt mondta, politikusként egyelőre ezzel nem foglalkoznak, de Varga Mihály és Palkovics László a háttérben már végzi a számításokat a gazdasági hatásokról, a következő kormányülés után lesznek döntések a gazdasági lépésekről.

Orbán újabb kérdésre elmondta: lehet tudni, hogy kikkel kerültek kapcsolatba a fertőzöttek, és akiket nem találtak meg rögtön, azokat rendőri eszközökkel derítik fel.

A Népszava arról érdeklődött, hogy a kórházak tartozásait kifizetik-e, erről Orbán azt mondta, ezt az ügyet nem keverné össze a védekezéssel. Hozzátette, hogy az egyetemeken, ahol sok külföldi diák van, egyelőre nincsenek szűrések.

A Blikk megkérdezte, hogy vannak-e olyan információk, amiket a pánikkeltés elkerülésére nem közölnek, Orbán azt mondta, hogy tájékoztat majd, amikor olyan helyzet lesz, hogy nem adhat tájékoztatást.

Az Index kérdésére Orbán elmondta, hogy ma kapott tájékoztatást arról, hogy a Szent István Egyetem hallgatója volt fertőzött. A fertőzött külföldiekkel kapcsolatos kérdésekre azt mondta, hogy ezekről a részletekről Kásler Miklós tud tájékoztatást adni.

Pintér Sándor és Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban 2020. március 5-én.
photo_camera Orbán az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban március 5-én. Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Kásler elmondta, hogy február 22-én jöttek vissza Budapestre légi úton az irániak, február 24-én jelentkeztek az üzemorvosnál,

tegnap-tegnapelőtt helyezték karanténba őket, és ekkor vettek mintákat tőlük.

A két fertőzött amerikai turista nő (ők már nincsenek Magyarországon) tíz napja érkezett Budapestre Milánóból, két éjszakát töltöttek itt, de a panaszaik csak elutazásuk után, Csehországban jelentkeztek. Emiatt a cseheken keresztül tudták megkérdezni, hogy itt merre jártak, kikkel kerültek kapcsolatba.

Az Index megkérdezte, hogy a két iráni egyetemista mit csinált a 10 napban, mire karanténba kerültek. Kásler elmondta, hogy „értelemszerűen élték az egyetemisták életét”, mindketten párkapcsolatban élnek, a karantén az élettársaikra is vonatkozik. Február 24. és március 2. között  mozogtak a városban, találkoztak több társukkal. A rendőrség próbálja „a lehetőségek határáig” megtalálni, kikkel érintkeztek. Kásler azt mondta, hogy ha jól emlékszik, 15-16 konkrét találkozásrab emlékezett vissza az egyik iráni hallgató, de utólag mindig nehéz felidézni ilyesmit, tehát lehet, hogy jóval több emberrel került kapcsolatba. Azt is elmondta, hogy az irániakat a reptéren kérdőívvel tesztelték. Az egyikük pedig már kint rosszul volt, és mire idejött, már átesett a fertőzésen.

Kásler azt mondta, hogy már januárban, miután úgy értékelték, hogy Magyarországon is megjelenhet a koronavírus, 48 órán belül konkrét intézkedési terveket készítettek.  Eddig legalább négyszer változtak a konkrét intézkedési tervek a WHO és egyéb szervezetek adatai alapján, és még fognak is változni.

Az Index megkérdezte, hogy egy Nagydiófa utcai hostelben, ahol egy francia csoport járt, végeztek-e ellenőrzést? Kásler azt mondta, erről nem tud.

A HVG megkérdezte, miért nem mondták meg korábban, hogy a másik iráni melyik egyetemre járt, amire Kásler azt felelte, azért, mert nem mondta meg. Az újságíró még visszakérdezett volna, de elvették tőle a mikrofont. Erről később újra kérdezték Káslert, aki erre azt mondta, kétszer ne tegyék fel ugyanazt a kérdést.

Arról, hogy az országban hány kórházban vannak elkülönítve emberek, Kásler azt mondta, a Szent László Kórházban helyezik el a gyanús és az igazolt betegeket. Ha kell, a kórházat a legutolsó ágyig kiürítik, ha szükséges, tehát 180 ágy áll rendelkezésre. Ha ez a kórház kimerítette a lehetőségeit, más kórházakban még több mint 850 ágy áll még rendelkezésre.

Iránnal kapcsolatban már szóba került a közlekedési tilalom, de mivel egyetlen európai ország sem vezetett be korlátozásokat a schengeni határokon belül, így Magyarország sem, mivel nem is lenne értelme – mondta Kásler.

Az iráni egyetemistákkal meg a turistákkal kapcsolatban kérdezték, hogy van-e olyasvalaki karanténban, aki az élettársaikon kívül találkozott velük, Kásler elmondta, hogy nincs ilyen ember. Itt is visszakérdeztek volna, de elvették a mikrofont.

Az Index a Csehországban azonosított amerikai turistákról kérdezte, hogy megvan-e már azoknak a listája, akikkel kapcsolatba kerülhettek, például a Széchenyi fürdőben. Kásler elmondta, hogy 160 ezer magyar embert érint az influenzajárvány, pont az eset előtt fertőtlenítés zajlott, majd utána biztonsági okokból még egy fertőzést rendeltek el. A kontaktokról azt mondta, többször választ adott.

Kásler elmondta, hogy elrendelte, hogy egészségügyi dolgozók ne vegyenek részt külföldi konferenciákon.