Van két koronavírusos beteg Magyarországon

Egészségügy
2020 március 04., 17:33

Két koronavírusos fertőzöttet találtak Magyarországon. Ezt Orbán Viktor jelentette be Facebookon (!) szerda délután az operatív törzs ülése után. 

Magyarországon tanuló iráni diákok a fertőzöttek. Mindketten tünetmentesek, a Szent László Kórházban különítették el őket. Orbán szerint a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. Mint fogalmazott, mostantól a védekezés szakaszába léptünk, az operatív törzs minden nap délben ülésezni fog, utána pedig sajtótájékoztatókat tartanak majd. 

A bejelentést követte egy rendkívüli sajtótájékoztató is, amin a Szent László Kórház szakorvosa, Szlávik János elmondta, hogy szerda délután izolálták a két diákot, akiknél bebizonyosodott, hogy koronavírussal fertőződtek. A nap folyamán az egyik diák feleségét, míg a másiknak a barátnőjét is elkülönítették.

Hogy hogyan kapták el a betegséget, merre jártak Magyarországon, ennek kivizsgálása jelenleg is zajlik Szlávik elmondása szerint. Annyi hangzott csak el, hogy az iráni újévet ünnepelendő nemrég mindketten otthon jártak, visszatérésük után szűrték ki őket. (Az iráni újévet amúgy március 21-én ünneplik, így vélhetően nem emiatt jártak otthon.) Az egyik diák maga jelentkezett szűrésre, mert kíváncsi volt, hogy megfertőződhetett-e Iránban. (Erről a Népegészségügyi Központ kedden azt nyilatkozta lapunknak, hogy tünetmentes embereket nem vizsgálnak, mert nincs értelme. Ezek szerint mégis.) A másiknak enyhe tünetei voltak. Hogy mikor tértek vissza Magyarországra, merre mozogtak az országban, hogy mennyi idő telt el a visszatérésük és a fertőzés megállapítása között, azt Szlávik elmondása szerint még nem lehet pontosan tudni. 

A kormány éppen szerdán indította el a koronavírussal kapcsolatos tájékoztató honlapját, azt itt lehet elérni. Az oldalon található összesítés szerint 21 ember jelenleg is karanténban van, megfigyelés alatt. 

Frissítés: Szerda estére kiderült, hogy az egyik diák a Semmelweis Egyetem gyógyszerészeti szakának negyedéves hallgatója, míg a másik diák sajtóinformációk szerint a győri egyetem hallgatója lehet. 

Arról, hogy Iránban hogyan szabadult el a koronavírus, kedden írtunk hosszabban